Főoldal » Magyar Kálvária Sátoraljaújhelyen

Magyar Kálvária Sátoraljaújhelyen

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

1935-ben állították fel Sátoraljaújhelyen a századik országzászlót. Ekkor született meg a gondolat, hogy az oda vezető úton, tizennégy stáción megörökítsék a trianoni békediktátum révén elszakított harmincnyolc város nevét emléktáblákkal, idézetekkel, címerekkel.

1936. október 4-én ünnepélyes keretek között adták át az országos közadakozásból megépült Magyar Kálváriát. A Kis-Szárhegyre vezető úton elkészült tizennégy “állomás” a maga nemében egyedülálló a Kárpát-medencében.

Az emlékmű együttes a II. világháború alatt és az azt követő időszakban nem tudta betölteni rendeltetését: a táblák, címerek eltűntek, a stációk romossá lettek.

A rendszerváltozás élesztette újjá a Magyar Kálvária gondolatát, és ekkor kezdődött el annak helyreállítása a Városszépítő Egyesület és néhány lelkes lokálpatrióta önfeláldozó munkájának köszönhetően. A munkálatok során közadakozásból valamennyi korábban hiányzó tábla és címer eredeti állapotában a helyére került.

A környéken kirándulók kedvelt programja lett. Sátoraljaújhely központjából negyven perc alatt kényelmesen föl lehet sétálni a kálváriához.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.