Főoldal » Magyarországról forgat turisztikai filmet a finn televízió

Magyarországról forgat turisztikai filmet a finn televízió

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy nem mindennapi 15 részes filmsorozat készül a napokban Magyarországról egy magyar származású finn séf, Sami Garam szemüvegén keresztül. Az Apám útja című történet kitalálója és egyben a televíziós filmsorozat producere Milkovics Pál.

A rendező évekkel ezelőtt álmodta meg a finn utazó séf történetét, aki apja naplóját követve egy lakóautóval újra felfedezi magyar gyökereit, a magyar tájakat, városokat és embereket; természetesen mindezt a gasztronómiai jegyében.

De ki is Sami Garam?

Milkovics Pál évekkel ezelőtt találkozott a magyar származású világhírű finn séffel és íróval, Sami Garammal, akinek családja egri származású. Sami édesapja Garam Károly világhírű csellista, nagyapja Garam Lajos az egri evangélikus templom egykori lelkésze volt. A család sok éve emigrált Finnországba. Sami Garam egyben a Mikulás hivatalos szakácsa is, Helsinkiben él, népszerű finn séf, televíziókban és rádióban sikeres főzőműsorokat vezet. Többször járt már Budapesten, főzött is hazánkban.

Főszereplő-műsorvezetőnk, Sami egy napon megtalálja édesapja naplóját, amelyben Magyarországról ír. Elhatározza, hogy „apja nyomába” indul és a naplót követve egy lakóautóval felfedezi Magyarországot. Utazása során bejárja a Balaton-felvidék dombjait, a Dunántúl és Észak-Magyarország hegyeit, az Alföldi-síkságot, megismerkedik a különféle tájegységen élő emberek szokásaival, a helyi gasztronómiai és kulturális hagyományokkal. Sami főzőtudománya napról-napra, városról-városra haladva, újabb és újabb magyar ízekkel gazdagodik. Az adott tájegység ételeinek elkészítése során megismerkedik az alföldi mangalica- és sertéstartással; megtanul kolbászt tölteni, miskolci kocsonyát és hortobágyi pásztorételt készíteni. Kiderül az is, hogyan bújik angyal a kenyérbélbe a Dunántúlon. Utazása során meglátogatja a világhírű tokaji borgazdaságot is.

A 15 részes, egyenként 24 perces sorozat ízelítőt ad a ma élő tradíciókból is: ellátogat egy hagyományos alföldi disznóvágásra, bepillant a szekszárdi táncház életébe, amely a magyar népi folklórt, élő, mai formájában mutatja be. Szegeden a „szögedi papucs” és a világhírű roma nótaszerző: Dankó Pista nyomába ered. Megismerkedik a már kihalófélben lévő cigánymuzsikusok életével is. Sami ellátogat Salgótarjánba a hazai kályha és tűzhelygyártás fellegvárába is, Ózdon Guiness-rekorder tűzzsonglőrökkel ismerkedik, Pécsen pedig a Pécsi Sörfőzde különleges sörkészítési technikának ered nyomába. Utazása során rólunk, magyarokról és a finnekről is nem mindennapi dolgok derülnek ki.

Főszereplőnk utazásának különlegessége, hogy sokszor nem a turisták által kedvelt helyeket keresi fel, hanem olyan városokat és falvakat, amelyek inkább az ott élők miatt számítanak egyedinek, legyen ez egy szolgáltatás, népcsoport vagy környezeti sajátosság.

A naplót követve, a régi emlékek útján mégis egy egészen más Magyarország elevenedik meg. Az újra felfedezett magyar tájak, emberek, szokások izgalmas, semmi mással össze nem téveszthető Magyarországa ez, amelynek lakói már uniós állampolgárként egy nagyobb európai közösség részeként élik mindennapjaikat, az ezredforduló után, itt a Kárpát-medencében.

A film készítői azt remélik, hogy nemcsak Sami, hanem a nézők számára is új értelmet nyer a magyar gasztronómia és árnyaltabbá válik a magyar emberekről, a magyar kultúráról kialakult kép.

A 15 részes sorozat befejező állomása Eger. Innen indul sok-sok évvel ezelőtt útnak Sami családja a messzi Finnországba. Az utolsó részben főszereplőnk édesapja, Garam Károly is csatlakozik fiához. Így válik teljessé az utazás, az emlékezés és a magyar identitás újrafelfedezésének öröme.

A televíziós sorozat célja egyedi módon, sokoldalú, gazdag képet adni hazánkról. A készítők nem titkolt szándéka, hogy felhívja a figyelmet – a magyar származású, finn séf szemüvegén keresztül – azokra a természeti, környezeti, gazdasági és emberi értékeinkre, amelyek pozitívan árnyalhatják a Magyarországról kialakult képet, túl a turisztikai látnivalókon, nem kisebbítve azok értékét.

A sorozat premierje a Suomi TV-n lesz Finnországban, de a tervek szerint képernyőre kerül számos más országban is.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.