Főoldal » Malmö

Malmö

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Malmö Svédország harmadik legnépesebb városa, amit 1275-ben alapított a lundi érsek erődített révként. Akkoriban ez a terület Dániához tartozott. A XV. században 5000 fős népességével Dánia egyik legnagyobb városa volt. Az Öresund mentén a legfontosabb településsé vált, kereskedelmét a Hanza-szövetség is erősítette, és heringhalászatáról volt ismert. 1434-ben a város növekedése kikényszerítette egy új erőd, a Malmöhus megépítését. Malmöhus ma múzeum.

1526-27-ben egész Malmö áttért a lutheránus hitre, az első városként Skandináviában. A város és Skåne tartomány a XVII. században (végérvényesen az 1658-as Roskildei béke értelmében) Svédországhoz került. A várost ostrom és járvány tizedelte, s a hanyatlásnak csak az új kikötő megépítése vetett véget a XVIII. század végén. A vasútvonal megépülésével kezdetét vette az iparosítás, ami meghatározó tényezővé vált az elkövetkező 150 évre. Az elmúlt évtizedekben az ipar hanyatlása, a munkahelyek elvesztése súlyos problémákat okozott a városban, amelyeken csak az 1990-es évek második felében sikerült többé-kevésbé úrrá lenni.

Malmön is akad néhány látványosság. Például a Szent Péter templom, amely Malmö legrégebbi temploma, a XIV. században építették. Vagy a Lilla Torg, mely Malmö régi piactere, ahol kellemes kiülős helyeket találhatunk. Turning Torso pedig egy új toronyház, az Öresund régió egyik építészeti látványossága, ami jelenleg Svédország legmagasabb épülete.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.