Főoldal » Maszkok és maskarák – Velencei karnevál 2013 (január 26 – február 12)

Maszkok és maskarák – Velencei karnevál 2013 (január 26 – február 12)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A világhírű Velencei karnevál 2013-ban már a harmincharmadik alkalommal kerül megrendezésre. Hamvazószerda (február 13) előtt két héttel (január 26, szombat) kezdődik, és húshagyó keddig tart (február 12). Minden bizonnyal ez alkalommal is nagyszerű élményt nyújt majd mindazoknak, akik szeretik a nyüzsgést, a vidám hangulatot és a korabeli ruhák színpompás kavalkádját.

A világ minden tájáról turisták tízezrei érkeznek erre a két hétre. Ekkor egész Velence, de különösen a Szent Márk tér egy hatalmas bálteremmé változik, mindenütt zene szól és fantasztikus jelmezekbe öltözött emberek lepik el a várost. Szinte teljesen mindegy, hogy a karnevál két hete alatt mikor utazunk a városba, hiszen folyamatos az „őrület”. Az persze biztosra vehető, hogy a hétvégéken szinte mozdulni sem lehet majd az embertömegben.

Mindenkit magával sodor a karneváli forgatag. Van itt minden: zenei stílusok (afro, pop, jazz, tánc, népzene) kavalkádja, az elmaradhatatlan arcfestők, akik hihetetlenül szép maszkot varázsolnak ránk, klasszikus kosztümökbe öltözött, büszkén vonuló vagy éppen táncoló velenceiek, karnevál szépe választás, jelmezverseny, álarcvásárlás, artisták, kard- és tűznyelők…

A farsangi időszak hangos, vidám mulatozással és éjszakai nyüzsgéssel telik. A fesztivál idején bőséges a választék álarcokból és jelmezekből. A káprázatos ruhák viszont az átlag turista számára szinte megfizethetetlenül drágák. A felvonulókon látható ruhaköltemények többsége a város vagy valamely helyi klub tulajdona, esetleg kölcsönzőé.

Velence vitathatatlan szimbóluma, és egyben a karnevál jelképe a maszk, e nélkül el sem képzelhető a mulatság. A maszk-készítés Velencében jelentős háziipari tevékenység, így egész évben hozzájuthatunk egy-egy különlegesebb darabhoz, a mulatság ideje alatt pedig egyenesen Tiszát lehet rekeszteni az utcákon és tereken kínált álarcokból.

Négy fajta klasszikus maszk létezik. A legismertebb a hosszú orrú Pestis Doktor maszkja, mely a velencei pestisjárvány idején viselt orvosi védőöltözet emlékét őrzi. A Volto jelmez egy sötét színű maszk egy sötét köpennyel kiegészítve. A Columbina fél arcot kitakaró, pálcával tartott álarc, és végül a Bauta, mely az egész arcot eltakarja. Az álarcok többsége igazi műalkotás, így az áruk is igen borsos, de mindegyik fajta álarc beszerezhető olcsóbb kiadásban a szuvenír boltokban.

Az alkalomhoz néhány szimbolikusnak számító sütemény is tartozik. Klasszikus karneváli falat a Frittelle, egy csicseriborsóból és lisztből készült, olajban sült párnácska, mely fánkhoz hasonlóan krémmel van töltve. A másik specialitás a Galani (angyalszárny) pedig egy porhanyós, mázzal bevont péksütemény.

A velencei karnevál ősi hagyományokon alapszik. Napjainkban is ragaszkodnak a hagyományokhoz: a dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet, majd felharsannak a harsonák és több száz léggömböt eresztenek fel. Ezzel egyidejűleg  Campanile tornyából  egy drótkötélre erősített gipszgalamb csúszik lefelé. A tömeg élteti Velencét harsány kiáltásaikkal, a Colombia kinyitja belsejét és több ezer konfetti és szalag hullik ki belőle. A galambröptetés hagyománya a legrégebbi karneválokig vezethető vissza, ekkoriban egy kötéltáncos sétált végig a Campanile és a Dózse-palota loggiája között kifeszített kötélen.

Az utolsó napon búcsúznak el a Karnevál Hercegétől, és ahogy az első napon mindent odaadtak neki, ekkor mindent elvesznek tőle. Hogy elűzzék a tél rossz szellemét, s hogy valójában véget érjen a mulatozás, szimbolikusan megölik a karnevált. A Karnevál Hercege élt, evett, ivott, tobzódott, kiszórakozta magát kellőképpen, de ekkor stílusosan búcsút vesznek tőle. Bíróság elé cipelik, rákennek minden rosszat, ami a városban történt, kiszabják rá a büntetést, majd a nép elkíséri a máglyához. A máglyánál az élő alak helyet cserél egy felöltöztetett szalmabábúval, amit aztán tűzre vetnek. A szalmabábú jelképében az önmagukban rejlő rossztól is búcsút vesznek.

A karnevál egyik fontos eleme a tűz. A megtisztulást jelképezi, tűzre teszik a rosszat, és mindenki megszabadul a bűntől. Ezzel a pillanattal a természet végre kilép a télből és visszatér az élethez.

A Szent Márk téri záróünnepségen fantasztikus zenés tűzijátékkal int búcsút a Tenger királynője a bálozó sokaságnak.

Képek forrásai: blog.bus2alps.com, venicexplorer.net, asa100.com, fotopedia.com, 02varvara.wordpress.com, venice-photos.com, venicexplorer.net, wendmag.com directfromvenice.wordpress.com, worldalldetails.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.