Főoldal » Mesebeli várak – Fraknó

Mesebeli várak – Fraknó

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Fraknó (Forchtenstein) vára: Múzeum és Esterházy hercegi gyűjtemény

Rozália-hegység egyik nyúlványán emelkedik a hatalmas erődítmény, Fraknó vára. A vár a környéken az egyetlen, amelyet a törökellenes háborúk alatt soha nem foglaltak el. Az Esterházy hercegek drága ékszereinek és értékes tárgyainak biztonságos „trezorja” volt. A család évszázadok során összegyűjtött kincsei napjainkban is megtekinthetők itt.

Esterházy kincstár

A vár 1626 óta az Esterházy család tulajdonában van. Olasz építőmesterek tervei alapján emelték
a 17. században erődítménnyé. Ezzel párhuzamosan született meg az egyedülálló műgyűjtemény is.  Ötvösmunkák, elefántcsontból faragott művek, kuriózumok, textíliák és értékes fegyverek töltötték meg a barokk kincstárat. Ritka, különleges nyomatok kerültek a levéltárba. A termeket portrék és festmények ékesítették.

Esterházy ősgaléria

Az Esterházy ősgaléria napjainkban Közép-Európa legnagyobb barokk képgaléria gyűjteménye.
Az ősgalériában bemutatott, mintegy 300 műtárgy az akkor felemelkedő hercegi dinasztia ősi gyökereit mutatja be.

Várvezetés és Esterházy fegyvergyűjtemény

Az Esterházy család fegyvergyűjteménye a legnagyobb magángyűjtemény Közép-Európában. A vezetés alatt láthatók fegyverek a 30 éves háborúból, alabástromok valamint török, porosz és francia hadizsákmányok. A legkiválóbb darabok közé tartozik az oszmán díszsátor és az úgynevezett porosz sátor. Ezek Közép-Európa legfontosabb és legjobb állapotban fennmaradt hadizsákmányai közé sorolhatók.

A középkori vár építői mattersdorfi grófok voltak, akik magukat az új lakóhelyük alapján Fraknó urainak is nevezték. Ebből az időből származik a mattersdorfi grófok címerével ellátott öregtorony, és a nagy torony. 1450 körül kihalt a férfiág és a vár 170 évre a Habsburgok kezére került, akik Weißpriach és Hardegg grófjainak adományozták. Ebben az időben a váron számottevő építési változtatás nem történt.

Uralkodóváltás 1622-ben

1622-benI. Esterházy Miklós megkapta
II. Ferdinánd császártól Fraknó várát és az uradalamat, mivel átadta az Észak-Kelet-Magyarországon fekvő Munkács várát Bethlen Gábornak, Erdély hercegének. 4 évvel később a grófi címmel, Gróf Esterházy Miklós nádor örökölhető tulajdona lett, majd ezután elkezdte a düledező vár hatalmas erődítménnyé építését. Létrejött egy szilárd bástyaöv, 1632-ben a kápolnát, 1642-ben pedig a kincstárat illetve a lakószárnyat állíttatta helyre.

A főkastély kiépítése

A főkastély kiépítését a 17. század második felétől I. Esterházy Pál hercegkezdte el, Domenico Carlone tervei alapján és Simone Retacco hercegi építész kivitelezésével. Az építmény művészi kidolgozására nagy hangsúlyt fektettek. Dekoratív falfestészet, szoborral díszített bejárati kapuk, egy barokk lovasszobor, valamint egy 2,5 méter hosszú krokodil, ami 1707-ben került kihelyezésre, nemesítették a várat.

Védőbástyából családi trezor
I. Pál herceg halála után megváltozott az erődítmény célja is. Már nem egy biztonságos lakóhely szerepét töltötte be, hanem a család értékeinek “trezorja”-ként szolgált. A levéltár és a hercegi csapatok fegyverarzenálja is itt kapott helyet.

Átépítési munkák és restaurálás
A 18. század 70-es éveiben a hercegi építőmesterek közé tartozó Ferdinánd Mödlhammer megemelte és felújította a tetőt, valamint renoválta és visszaállította a belső termeket. 1887-ben Stornó Ferenc a historizmus ízlésével restaurálta a barokk várkápolnát.
2000-ben újra renoválták. A belső udvar barokk falfestéseit az évszázadok alatt többször átmeszelték. Az 1993 óta tartó restaurálási munkálatok 2004-re lezárultak, a vár tehát már színpompás barokk együttesként mutatkozik, amely a maga formájában páratlan az Alpok északi részén.

Forrás: http://www.esterhazy.at/hu/burg-forchtenstein/

Fotó: Creative Commons

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.