Főoldal » Miért éppen Szentendre?!

Miért éppen Szentendre?!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gyönyörű az idő, és ki kellene valahova ruccanni a családdal…Ismerős gondolat számotokra is, ugye? Ha egy egynapos kirándulást terveztek, őszintén tudom ajánlani figyelmetekbe lakóhelyemet, Szentendrét. A történelmi belváros részben dolgozom, így van lehetőségem napi szinten megcsodálni ennek a kis vidéki városnak a gyönyörűségeit. A mediterrán hangulata ellenére is egy klasszikus, romantikus kisváros, melyet az ide érkező milliónyi turista tömeg nyüzsgése tesz frissé és hangulatossá.

Aki már járt itt, annak minden bizonnyal eszébe ötlik, hogy a turisták által közkedvelt belváros rész macskakővel van kirakva. És itt mondanék el egy jó tanácsot: lapos talpú cipőt húzni nem szégyen, hanem praktikus. Tényleg szebb a női láb egy kecses kis magas sarkúban, de nem a legélvezetesebb program a lavírozás eme „gyilkos” terepen. Tehát én mindenkinek azt ajánlom, hogy inkább a praktikusságot részesítse előnyben, amikor ide látogat, így biztosan jókedvvel tölthet el itt egy jó pár órácskát.

Hogy miről is híres Szentendre:

Csodálatos környezeti tényezőket tudhat magáénak, hiszen a Duna-mellett fekszik közvetlen, dimbes-dombos vonulatai pedig igazán vadregényessé teszik az amúgy kicsinyke várost. A sikátorok, a templomok, a múzeumok, a régi polgári lakóházak, a főtéri szentháromságszobor, a klasszikus „bazársor”, vagy a jó magyar vendéglők itt mind a történelmi belváros részét képezik. Ha nem szeretnénk hosszú, fárasztó órákat városnézéssel tölteni, ez az ideális hely, hiszen itt úgymond minden élményt egyszerre megkapunk.

 

Mielőtt elindulnánk, érdemes kiötletelni, hogy milyen közlekedési eszközzel tudunk kijutni Szentendrére. Természetesen, ha adott az autó, az a legpraktikusabb, bár ilyenkor készüljünk fel, hogy a kiemelt területeken (mint pl. a Duna-part), hétvégén is kell parkolási díjat fizetni. De Budapestről rendkívül jól jár a HÉV is, valamint sokan érkeznek ide hajóval, busszal, sőt, még kerékpárral is.

Érdemes már délelőtt ideérni, hiszen nincs is jobb, mint egy kis múzeumozás után beülni a Duna-parton, vagy a Főtéren egy teraszos vendéglőbe. Fantasztikus hangulata van magyar emberként végignézni, hogy milyen nagy a külföldi turisták jövés-menése, amint igyekeznek a legjobb áron beszerezni minden hungarikumot, csecse-becsét. És nem hiába ismert hely a Bogdányi utca a turista útikönyvekben, hiszen ez a hosszú sétálóutca megmutatja, hogy miről is vagyunk mi magyarok híresek. Rengeteg kisebb-nagyobb népművészeti üzletet találhatunk, ahol megcsodálhatjuk a mostanság nagyon divatos kalocsai terítőket, futókat, apró ajándéktárgyakat, de egész Magyarország területéről össze vannak gyűjtve a népi holmik. Aki netán hazavinne egy jó magyar bort, vagy pálinkát, esetleg egy dekoratív paprikafüzért, annak érdemes betérnie egy borszaküzletbe, vagy a milliónyi szuvenír üzletek egyikébe. És nem utolsó sorban kedves Hölgyek! Ha valaki hajlandóságot érez ruha-, vagy ékszer vásárlásra, az feltétlen hozza el a pénztárcáját ( vagy a férjéét :D ). Itt nincs az a korosztály, aki nem találna valamiféle egyedi divatárut vagy kiegészítőt. És ha már a sok nézelődésben, valamint a vásárfia beszerzése után megpihennénk, figyelembe ajánlom a Szamos Marcipán Múzeum cukrászdáját, ahol rengeteg fagylalt-, sütemény és tortakülönlegességek közül válogathatunk.

A Főtéren folyamatosan dolgozó festőművészek jutányos áron megörökítenek bárkit vagy normál portré, vagy peidig egy vicces karikatúra formájában. Sőt, remek képeket is készítenek Szentendre vonzerőiről. Ha nem is szeretnénk vásárolni, megnézni mindenképpen érdemes, hogy a különböző művészek miként látják a várost.

Végezetül nem szabad kihagyni a Duna gyönyörű panorámájának megtekintését, ami párhuzamosan folyik a fent említett sétáló utcával. Csak lemegyünk az egyik kis utcán, és ott is vagyunk. Kis szerencsével, sok elemózsiával pedig odacsalogathatjuk a Dunán élő vadkacsákat, akik alapvetően nagyon szelídek és szívesen elfogadják a nekik szánt falatokat.  

 

Találkoztam egyszer egy holland házaspárral, akik már az ötödik nyarukat töltik itt Szentendrén. Természetesen meglepődtem ezen a kijelentésen, és muszáj volt megkérdezzem, hogy miért pont Szentendre? Ők azt válaszolták, hogy bár rengeteg helyet bejártak a világon, de mégis ide szeretnek visszatérni évről-évre, hiszen itt otthon érezhetik magukat. Remélem, hogy aki ide ellátogat, annak szintén ilyen boldog órákat fog okozni Szentendre, és legközelebb is, ha kirándulni támad kedve, minket választ úti célul.

További információ:

www.szentendre.hu

www.magyarbelleepoque.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.