Főoldal » Mikulásfalva

Mikulásfalva

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

„Ha Karácsony, akkor Nagykarácsony” gyakran halljuk ezt az emberek szájából és hogy miért, azt hamarosan elárulom. A Fejér megyei Nagykarácsony minden évben majdnem két hónapon át várja a kisgyermekes családokat és hozzátartozóikat, akiknek szintén izgalmas dolgokban lehet részük.

Az érkezőket – idén először – Mikulásfalvi Manók fogadják és kalauzolják az ősz apó birodalmában, elmesélik a látogatóknak Mikulásfalva történetét. Újdonság, hogy a megyék karácsonyfáin elhelyezhetik a magukkal vitt, illetve a játszóházban elkészített díszeket.

Honnan ered a Mikulás? Talán sokan nem is tudják. Felnőtt fejjel már csak arra emlékszünk, milyen érzés volt várni rá, majd örömmel meglesni, mit tett az olyan nagy gonddal kifényesített csizmába.

Mikulás valójában szent Miklós püspök volt, egy igazi szakállas öregember, aki életét a jócselekedeteknek szánta. Sok száz évvel ezelőtt élt. Nem fehérprémes bundában, hanem vörös palástban járta csendben a várost, s adakozott a szegényeknek- kinek mire volt szüksége.

A Mikulás legendáját a www.mikulasfalva.com/szent-miklos-eredeti-legendaja oldalon olvashatjátok el.

A 16. Országos Mikulás Fesztivál november 2.-án nyitotta meg kapuit és december 23.-ig várja a látogatókat. Az idei év újdonsága az éremverő gép, amelyen mikulásfalvi emlékérmet lehet készíteni. A rendezvény 52 napján több mint 200 program kerül lebonyolításra. Hétfőtől péntekig állandó programokkal várják a látogatókat a Játszóházban. Napjában többször bemutatásra kerül a Zöld Karácsony bábjáték.

Péntek esténként kerülnek megrendezésre az Ingyenes Adventi Hangverseny Sorozat koncertjei. Hétvégenként a bábjáték mellett mesejátékok, interaktív bohócműsor és gyermekműsorok szórakoztatják a kicsiket. Ezek mellett a Gergely Theater bemutatja az új mesemusicalt, Bőrönd Mese címmel, melynek főszereplője – a Megasztárban feltűnt – Patai Anna lesz.

Az idei esztendőben a rendezvény egy különleges, óriás társasjátékkal várja a kicsiket és nagyokat. Ennek során olyan utazásra hívják a látogatókat, amelyben eljutnak a négy évszakba, négy állat otthonába és megtudhatják, hogyan kell gyűjteni a hulladékot, hogy ez a csodálatos világ, a Földünk megmaradhasson.

A rendezvény egyik helyszíne a Mikulásház, mely 1995-ben nyitotta meg kapuit, s attól kezdve töretlen népszerűségnek örvend. A Magyar Posta „Tervezz karácsonyi bélyeget” címmel pályázatot hirdetett 1994-ben. A nyertesek jutalma többek között egy nagykarácsonyi táborozás volt a következő esztendőben.

A tábor során vetődött fel az ötlet, hogy lakjon a magyar Mikulás Nagykarácsonyban. Ugyanebben az évben a gondolat valóra vált. A nagykarácsonyi önkormányzat és a Magyar Mikulás Alapítvány szervezésében megnyitotta kapuit a Mikulásház. 

Már az első évben több ezer látogatót vonzott, ebben az évben lett a község a Mikulás-levelezés központja. A címzés nagyon egyszerű:

Mikulás, 2425 Nagykarácsony.

Az udvaron megtalálható a Csillagjáró Szán, míg a szánhúzó szarvasok (Sármos, Csámpás, Talpas, Kerge, Torkos, Bátor, Szélvész, Fürge és Rudolf) a kertben tekinthetők meg. Emellett Ajándékládika-Fal, Manóvilág kiállítás és a Jóság Kútja nyújt szórakozást a látogatók számára.

Egy kis ízelítő a helyszínekről, programokról: www.atv.hu/videotar/20101227_nagykaracsony_a_nagy_karacsony_elot

A belépőjegy ára 1400 Ft, mely érvényes a helyszínekre illetve a programokra történő belépésre, valamint tartalmazza a biztosítást is. Minden látogató ajándékot kap a Mikulástól.

Előzetes bejelentkezés, csoportok jelentkezése – 20 főnél nagyobb csoportok számára – Rózsa Tündérnél a +36/20/36-26-356 telefonszámon.

Bővebb információkat a fesztiválról, illetve Nagykarácsonyról a www.mikulasfalva.com oldalon olvashattok.

Képek: www.vendegvaro.hu, www.mikulasfalva.com, www.ceruzamao.hu, www.nagykaracsony.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.