Főoldal » Milánó és a Sforzák

Milánó és a Sforzák

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Milánó jelképei közé tartozik a Dóm mellett az impozáns Sforza kastély. Ha a város felől érkezünk, ha a Dóm tér felől érkezünk, elhaladva a csodás gótikus régi városháza mellett, először Garibaldi szobrát pillantjuk meg, mögötte hangulatos szökőkúttal és a háttérben kirajzolódik a Sforza kastély főkapuja tornyával.  A 70 méter magas tornyot Filarete díszítette a Sforza hercegek címerével.

Ha szeretnénk a kastélyt kívül, s belül alaposan bejárni és megismerni, valamint a kastély parkjában sétát tenni, akkor bizony nem lesz elég egy nap a városban, hogyha a város többi nevezetességét is szívesen megtekintenénk.

A kastély a milánói hercegi családok székhelye volt.

Az első erődítmény 1368-ban épült Galeazzo Visconti uralma alatt épült, majd a századok során többször átalakították és bővítették. Az egyik jelentős átépítésére a 15. században került sor, Francesco Sforza idején. A Visconti család férfiágon kihalt és Francesco feleségül vett az utolsó Visconti lányát, Maria Biancát. Ekkor már nem csak a védelmi célok játszottak szerepet a várak és kastélyok építésében, hanem az esztétika, a szépség, valamint az uralkodói pompa és kényelem elérése is cél volt. A kastély díszítésén neves művészek dolgoztak. A 15. sz. végén Lodovicóé lett az épület, aki az Il Moro jelzőt kapta. Reneszánsz birodalma vetekedett a Mediciek udvarának pompájával.  Amikor a család elveszített a kastélyt, a virágkornak is vége lett. A kastély pusztulásnak indult. Régi rajzok segítségével újították fel a 20. sz. elején.

Az épületben található múzeumban sokrétű kiállításokat tekinthetünk meg: Régi Művészetek Múzeuma, faliszőnyeg-gyűjtemény, Hangszermúzeum, muranói üveggyűjtemény, ötövös és elefántcsontból készült tárgyak kiállítása.

A kastély angol parkja különleges élményeket ígér 1893 óta. A 47 hektáros parkban található a Művészetek Palotája, kilátótorony, a 19. századból származó Aréna, Aquarium, és a Béke-kapu.

A park kilátótornya (Torre del Parco) 108 méter magas csővázas építmény. A toronyban található étteremből nagyszerű kilátás nyílik a városra.

A 19. sz-ból származó Aréna a római amfiteátrumok mintájára épült, elsősorban sportversenyeket rendeznek benne.

Az Aqariumban tengeri halakkal ismerkedhetünk.

A park végén látható az Arco della Pace – A béke kapuja. 25 méter magas diadalív három nyílással.

Eredetileg Napóleon kezdte el építtetni, hogy megörökítse diadalát. De közben megbukott, ezután állt az építkezés, majd később a Béke kapujaként folytatták az építkezést. A Napóleon dicsőségét ábrázoló jeleneteket eltávolították, helyette a Napóleon elleni győztes csatákat örökítették meg. Tetején a bronzszobor hatlovas kocsit ábrázol istennőkkel körülvéve.

 

Fotó és írás: Schmidt Valéria

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.