Főoldal » Minszk, Fehéroroszország fővárosa

Minszk, Fehéroroszország fővárosa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Minszk Fehéroroszország fővárosa, a Minszki terület és a Minszki járás, és egyben a Független Államok Közösségének a székhelye. A Szviszlocs és a Nyemihafolyó partján terül el, az ország földrajzi központjában, Moszkvától mintegy 700 km-re délnyugatra. A Minszki-hátság déli részén fekszik, 220 méteres tengerszint feletti magasságban. Közigazgatásilag 9 kerületre oszlik. 

Minszk viszonylag szegény műemlékekben, ennek oka főként a második világháború pusztításaiban rejlik. Néhány értékes egyházi műemléke viszont ma is látható, ilyen a XVII. századi bencés apátság az 1687-re felépült Szentlélek-katedrálissal és a Szent József-templommal, az egykori jezsuita kolostor a Szűz Mária-templommal (1710), valamint az 1620-as években épült Szent Péter és Pál-templom. Az egyházi műemlékek közül említést érdemel még a Szt. Szimeon neoromán téglatemploma (1910), a neogótikus Troickij-templom (1864), a középkori orosz stílusban épült Alekszandr Nyevszkij-templom (1898) és a Mária Magdaléna-templom (1847).

A világi műemlékek közt meg kell említeni a Piscsali-kastélyt (1825) és a XVIII. századi városházát, amelyet 2003-ban eredeti formájában építették újjá. A Kálvária-temetőben található a Kresztovozdvizsenszkij-templom (1842) és az 1830-ban épült kapu.

A közelmúltban is épültek új templomok és monostorok, a legszebb ezek közül az 1999-re elkészült Szent Erzsébet-monostor. A város mellett található az Urucsje kőmúzeum. A szovjet időszak számos emlékművel gazdagította a várost, a legismertebb a Nagy Honvédő Háború emlékműve, a Haza-anyácska szobra.

Minszk Fehéroroszország legnagyobb ipari központja. Legnagyobb gépipari üzemei az 1946-ban alapított Minszki Traktorgyár (MTZ) és az 1947-ben létesült Minszki Autógyár (MAZ), amely főként teherautókat és buszokat gyárt. A volt Szovjetunió egyik legnagyobb óragyára, valamint fényképezőgépgyár is található itt.

Minszk az ország közlekedési csomópontja is, a Varsó-Moszkva vasúti és közúti fővonal fontos állomása. Két repülőtere is van, a Minszk-1 a várostól délre 1934 óta működik, innen indulnak a közeli járatok. A modern Minszk-2 a központtól 42 km-re keletre található, 1982-ben nyitották meg és a nemzetközi járatok számára ez a fő légikikötő. A városi közlekedést 8 villamos-, 70 trolibusz- és több mint 100 buszjárat szolgálja. A metró építését 1977-ben kezdték meg, az első vonal (Moszkovszkaja) 1984-ben nyílt meg, a második (Avtozavodszkaja) 1990-ben.

Az oktatás és a kultúra egész fejlett a beloruszoknál, hiszen Minszkben 12 egyetem működik, melyek közül a legjelentősebb az 1921-ben alapított Belorusz Állami Egyetem (BSZU), melynek mintegy 17 ezer hallgatója van. 11 színház (a Makszim Gorkij-színház oroszul, a Janka Kupala belarusz nyelven tartja előadásait) és 20 múzeum (Szépművészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum, A Nagy Honvédő Háború Múzeuma, Nemzeti Történeti Múzeum, Janka Kupala Irodalmi Múzeum stb.) működik a városban.

A betondzsungel mellett zöld területet is lehet találni. Minszk legnagyobb parkja, a Cseljuszkinyec-park 78 hektáron terül el.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.