Főoldal » “Mítosztól a képig” – főszerepben Markó Károly

“Mítosztól a képig” – főszerepben Markó Károly

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A nyári szezonban végig, illetve október 2-ig látható a budai várban lévő Magyar Nemzeti Galéria földszinti teremsorában a 19. század első világhírű magyar művészének, idősebb Markó Károlynak gyűjteményes kiállítása.

A tárlaton kiállított 150 festmény közül 75 kölcsönzött. A képeket 15 köz-, valamint 25 magán gyűjteményből válogatták. Az életmű 26 kiemelkedő darabja külföldi múzeumokból érkezett. A Barcelonából, Bécsből, Mexikóból, Koppenhágából és Pozsonyból kölcsönzött Markó-művek most először láthatóak Magyarországon, sőt több közülük még őrzési helyén kívül soha nem volt máshol kiállítva.

A Magyar Nemzeti Galéria kiállítása Markó festészetét négy nagy tematikus csoportban mutatja be. Az első csoportban pályakezdő éveinek tájképeivel találkozhatunk, a második kiállítási egység Markó mitológiai festményeit foglalja magában. A harmadik kiállítási egység Markó Károly bibliai témájú alkotásait gyűjti egybe, aminek érdekessége, hogy még sosem volt megtekinthető Magyarországon.

Itt kapott helyet az a négy mű is, amelyeket Markó mexikói megrendelésre festett, s még sosem hagyták el őrzési helyüket. A mexikóvárosi San Carlos Múzeum tulajdonában lévő alkotások itthoni bemutatása minden bizonnyal a Magyar Nemzeti Galéria kiállításának egyik szenzációja lesz.

A kiállítás negyedik része az olasz tájképeit állítja középpontba. A kiállítás termeiben elhelyezett négy monitoron Markó Károlynak az esztergomi Keresztény Múzeumban őrzött vázlatai tekinthetők meg.

Augusztus első három hetében (augusztus 1. és 21. között) egy jegy áráért ketten nézhetik meg a kiállítást.

Bővebb információk a kiállítással kapcsolatban és forrás: www.mng.hu

Képek: www.museum.hu, www.artmagazin.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.