Főoldal » Mozart városa – Salzburg

Mozart városa – Salzburg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Salzburg Ausztria legrégebbi és negyedik legnagyobb városa, mely az újkőkor óta lakott hely. 739 -től püspöki székhely, 798-ban érseki  rangra emelkedett, majd a keleti kultúra központjává vált. A város fokozatos fejlődését Szent Rupertnak köszönhetik, akit méltán választottak védőszentjüknek a sóbányászok. Leggyakrabban püspökként egy sóshordóval a kezében ábrázolják. 

Salzburg óvárosa és a Schönbrunni kastély 1997 óta a világörökség részét képezi. A város külső területén megbúvó Hellbrunni kastély látványossága a 400 esztendeje megrendezésre kerülő Vízi Játékok. A kastély parkjába lépve titkos barlangok, vízi játékok, víz mozgatta figurák, szökőkutak várják a látogatókat. A díszes termek és a csodás park kulturális rendezvények helyszínéül szolgál. Az egykori kőfejtő helyén megalakult a Kőszínház, mely Európa első szabadtéri színpada.

A város egyházi életének központja a Salzburgi Dóm. A monumentális épület hatalmas méreteivel, pompás homlokzatával a korai barokk építészet kiemelkedő alkotása. Többszöri tűzvész során megrongálódott, majd újjáépítették, kibővítették.

Különleges kincse a keresztelőmedence, melyben annak idején a híres zeneszerzőt, Mozartot keresztelték. Magyar vonatkozásban érdemes kiemelni Czifra János nevét, aki 1987  óta a dóm főzeneigazgatójaként tevékenykedik.

A város közepén magasodik Európa legnagyobb épen fennmaradt erődítménye, Hohensalzburg vára. A város bebarangolására több lehetőség is kínálkozik, aki mégis a tömegközlekedési eszközt választaná, annak érdemes megvásárolnia a Salzburg Kártyát.

Ez a kártya ingyenes belépést biztosít valamennyi múzeumba, ingyenes utazást az Untersbergbahn és a Festungsbahn felvonókon, a Salzach folyón közlekedő valamennyi hajón, illetve a tömegközlekedési eszközök ingyenes használatát is magába foglalja. Emellett a városba látogatók a kártya megvásárlásával további kedvezményeket vehetnek igénybe.

Salzburg óvárosában terül el Ausztria legrégebbi alagútja, a Siegmundstor. A “cégérek utcájában” rövid sétát téve fellelhetjük Mozart  szülőházát, a Hagenauer-házat, melyben 1880-ban a Nemzetközi Mozart Alapítványnak köszönhetően múzeumot rendeztek be. Az épületben bepillantást nyerhetünk a híres zeneszerző polgári életébe, valamint megtekinthetjük egykori hangszereit is.

Joggal tehetjük fel a kérdést, honnan ered az elnevezés: “Hagenauer”!? Az épületben a híres fűszerkereskedő, Johann Lorenz Hagenauer üzlete működött egykoron. 

A csodálatos belváros nyújtotta látnivalók megtekintése után nem maradhat ki a programból a Mirabell kastély sem, mely mai formáját 1730-ban nyerte el. A kastély kertje Salzburg egyik legszebb látványossága, márványterme kedvelt esküvői helyszín.

A látnivalók mellett színes rendezvénysorozattal várják a látogatókat, úgy, mint a Salzburgi Ünnepi Játékok, mely július utolsó hetében kezdődik és egészen 5 héten át 185 esemény 14 különböző helyszínen biztosít kikapcsolódási lehetőséget a zene szerelmeseinek.

Igazi gasztronómiai élményt nyújt a helyi ételkülönlegességek kóstolása, akár csak egy kellemes környezetben elfogyasztott kávé a város legrégebbi kávézójában, a Café Tomaselliben. A város igazi különlegessége a “Mozartkugel”, mely nugátkrém, marcipán és csokoládé páratlan kombinációja. Kihagyhatatlan élmény!

Bővebb információk a városról, rendezvényekről: www.salzburg.info/hu/

Képek:  www.panoramio.com , www.nemet.bjg.hu , www.chocologia.blog.hu , www.ittvoltam.hu , www.indafoto.hu , www.earth-photography.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.