Főoldal » Nagyváradi vendéglátóhelyek

Nagyváradi vendéglátóhelyek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az egyetemistáknak köszönhetően Nagyváradon is elég széleskörű az éjszakai szórakozóhelyek kínálata. A legkisebb kocsmától a diszkóig minden van, mi szem – szájnak ingere. Néhányat kiemelnék közülük csak úgy ízelítőnek.
A Gekkót csak az tudja megtalálni, aki vagy nagyon szerencsés, vagy pontosan tudja, hova kell menjen (Tudor Vladimirescu utca). Nincs semmiféle jelzés, felirat vagy cégér, amely jelezné, hogy létezik ez a hely. A nem beavatottak egy egyszerű, lepukkant, félig nyitott világosbarna kaput látnak, ahol csak a bentről kiszűrődő zaj jelzi, hogy itt történik valami. A kocsma egy lakásból lett átalakítva, az ütött-kopott falakat rajzok díszítik, a világítás gyenge, az asztalokon unicumos üvegekbe állított gyertyák égnek. Olcsó az ital, a kiszolgálók kedvesek, van csocsó és darts is. Pincérek nincsenek, a pultnál kell rendelni, mint a nyugati pubokban. A pultosok nagyon kedvesek, mosolyognak, vidámak, segítőkészek. Bulikat is szerveznek, mint pl. a Huli Buli. A hely különlegessége és közkedveltségének oka a happy hour, nap délután 2-től 8-ig szinte bolti áron lehet kapni a sört, a tequilát vagy a gin tonicot. A legolcsóbb sör 2 lejbe, a gin tonic 4 lejbe, míg a tequila 3 lejbe kerül. Egy teqila sunrise koktélt is megkaphatunk 5 lejért. Egy csocsómeccs 1 lejbe kerül, és az íratlan szabályok működnek itt is: ha leteszed a két 50 banist, akkor a következő körben te vagy a győztesek kihívója. Egy kör darts ára a játék típusától függően változik.

Igazi kocsmahangulat vár mindenkit az Arany János kollégium közelében a Café 1192-ben vagy közismert nevén a Sárgában. Az évszám ugye László király szentté avatását jelöli. Azért Sárga, mert sárga színű a hely. Meredek lépcső vezet a félemeletre, ahol 5-6 asztal fogadja a vendégeket. A kiszolgálás itt is nagyon rendben van.

Nagyvárad egyik legismertebb szórakozóhelye a Lord’s, mely 2001 februárjában nyitott ki a Szent László téren, a Sas palotában. Fergeteges bulik várják a szórakozni vágyókat, rock 'n' rolltól, drum 'n' bassig. Itt találhatók a legkiválóbb alkoholos és alkoholmentes italok (whisky, tequila, gin, likőr, vodka, konyak, valamint a természeti és a szénsavas üdítőitalok, stb.). Ezen kívül ez az egyetlen hely, ahol élvezhetjük a Guinness csapolt sört vagy a szűretlen Holstent.

Ha ennivalóra is vágyunk, akkor választhatjuk az Old Millt, ami egy étterem-pizzázó a Mihail Kogălniceanu 26. szám alatt, a nagypiac környékén. A pince olyan hatalmas, hogy szinte el lehet tévedni benne. Sok ember elfér itt, de szerencsére nem zsúfolták tele asztalokkal és székekkel. A falakon a mai trendnek megfelelően, régi reklámok reprói vannak. Minden asztalon diszkréten, szórt fénnyel világít egy lámpa, meghitten lehet beszélgetni akár egy randevú alkalmával. A pizza olcsó, mindegyik 11 lejbe kerül, az adagok kb. akkorák, hogy jól lehet lakni velük. Az italok árai is a földön járnak, 4-5 lej között mozognak.

A Queens félig étterem, félig pub, ami a Partium egyetem mellett található. Mivel az egyetemisták nemcsak isznak, hanem néha esznek is, ennek megfelelően mindkettőből bőségesen kaphat a megfáradt diák vagy bárki más. Kívülről csak 3-4 ablakon lehet belátni, ezért azt hihetjük, hogy nagyon kicsi a hely, de ez csak illúzió, ami elmúlik, miután belépünk a hatalmas terembe, mely rengeteg asztallal van tele. Designja olyan, mint bármely más manapság nyitott helyé: lakkozott fa asztalok, régi időket idézni próbáló dekoráció. Az asztalok felett lógó lámpák fénye és az egész hely megvilágítása olyan érzést ad, hogy itt nyugodtan el lehet bújni. Az asztaloknak fülkeszerű elrendezése van, mindegyik köré kb. 8 ember fér el, 4-4 egymással szemben. Az asztalon van egy kis gomb, mellyel a pincérnőket lehet odahívni. Szimpatikus megoldás, hiszen ha sokan vannak, nemigen láthat meg a pincérnő téged, így pedig, pontosan tudja, melyik asztalhoz kell mennie. A gomb felett ott a figyelmeztetés, hogy csak akkor nyomd meg, ha tényleg szükség van rá. A kiszolgálás kedves, a pincérnők magyarok, vagy tudnak magyarul. A sörárak a földön járnak, 4-5 lej egy átlagos sört, de a drágább kategóriákra szomjazóknak is akad innivaló, van például szűretlen sör is. A pizza árak 15-20 lej között mozognak.

A Monte Cristo bejárati ajtajára egy kézzel írt, A4-es lapon tudatják velünk, hogy nem szolgálnak fel italt pizza rendelése nélkül. Kicsit elrettentő ez a felirat, ugyanakkor igaza is van a tulajdonosnak, hiszen aki egy sört szeretne meginni, az menjen kocsmába. A helyiség egy magánházból átalakított étterem, ahol télen bent lehet enni, de nyáron van terasz is. A falakon aranyszínű tapéta van, melynek darabjai nem illeszkednek szépen egymáshoz. Az egész hely a romantikus francia regények hangulatából (Monte Cristo) akart megfogni valamit, de kicsit giccsesre sikerült. A menüben több mint 60 pizza közül lehet választani, áraik egészen barátságosak: a legegyszerűbb pizza 10 lejért kapható, és általában 20 lejnél egyik sem kerül többe. A sörök 3 és 5 lej között mozognak. Ami nagyon fontos, hogy három pizzát rendelve a negyediket ingyen adják. Ha nincs sok pénzünk, akkor itt olcsón megúszhatjuk a pizzázást, sörözést. A hely könnyen megközelíthető: az állomástól 10 perc járásra, a Püspöki úton (Stefan cel Mare) található.

Várad egyik központi részén (az Ady-parkban), az egykori Mülleráj pincéjéban található a Chanson Café, amit leginkább kávézó/italozó klubként jellemezhetünk. Napközben kávézni térhetünk be, este pedig visszajöhetünk sörözni, és táncikálni. Eredetileg művész-alter-jazzes kávézónak és relax-helynek indult, hetente élőzenével, azonban mostanság ritkán hallani élő instrumentális muzikot. Ehelyett hétvégente este 10 után klubbosra veszik a figurát, felcsavarják a volumét és elérik, hogy kisebb tömeg alakuljon ki. Az Ady-emlékmúzeummal békésen megfér a Chanson, diszkrétnek mondható, a berendezésnél is ügyeltek a következetességre. A falak alsó részét tapétaként borítják a múlt század eleji újságok, a faasztalok és a visszafogott világítás otthonosabbá teszik a helyet, amely bárrészből, egy kisebb és egy nagyobb helyiségből áll, az utóbbiban található az enyhén megemelt színpad. A hétköznapos estékre a kimondottan kellemes zene jellemző: jazz, néha chillout, esetlegesen rock-nagymesterek örökzöldjei. Ugyanez nappal is illeszkedik a kávézni vágyók lelki állapotához, viszont kevesebb rock, több jazz, abból is inkább a brazil, és csendesebb a hangfekvés is. A kiszolgálás nem rossz, a pincérlányok kedvesek, közlékenyek. A nemdohányzók bánatára a hely nagyon füstös, ritkán elviselhető, de zsúfolt estéken a dohányosok számára is zavaró (nyaranta alternatívaként ajánlott a terasz, amit amúgy sem lehet kihagyni). Az árakkal semmi baj nincs, sörök standard áron, koktélok már 5,5 lejtől, kávé, tea 3 lej körül. Télen a forró teák és kávék elengedhetetlen megállóvá teszik a Chansont váradi séta során. Nyáron szintén, mivel Várad központjában az enyhe forgalom és a többméteres fák árnyéka igen ritka, a relatíve csendes és nyugodt teraszok száma pedig meglehetősen alacsony.

A Fresh Bar gyönyörű és kényelmes, új kávézó a nagyváradi plázában, középkategóriás árakkal. Szokásos kávézói hangulat felturbózva új és modern megoldásokkal. Kávé, koktél, gyümölcslé: mindenből többfajta, normális árakon. Pl. 100% gyümölcstartalmú almalé (mintha otthon maradt volna meg az almareszelés után), Pfanner 100%-os gyümölcslevek, a jól ismert Cappy-kínálat 3.5 lejes áron. A kávé 3.4 lej, bécsi kapucsínó, marokkói kávé, és shake-különlegességek is vannak 4.2 lejért. A hangulatot egy mozaikkal kirakott és alulról megvilágított szökőkút – ami pár méterre van az embertől – fokozza.

És végül a Billy Art Club of Lotus, amelynek mottója szórakozás, sportolás, iszogatás, ismerkedés lehetne. Minden este más DJ szórakoztatja a nagyérdeműt, amely inkább sportra szakosodott vendégekből áll össze. Klubhangulat inkább a késő esti hangrobbanáskor keletkezik. Kivetítőn élvezhető a Loveparade, a sok-sok évi Sensation gyűjtemény, white és black egyaránt. Füstgép, fények, és olcsó (de jó minőségű) italok pl. vörösbor, fehérbor: Murfatlar 14.2 lej, koktélok 6.5 lejért, energiaital 4.5 lejért. Egész éjjel nyitva tart a hely.
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.