Főoldal » Népi Iparművészeti Gyűjtemény – Kecskemét

Népi Iparművészeti Gyűjtemény – Kecskemét

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

JÚNIUSI PROGRAMAJÁNLÓ – ÁLLANDÓ  KIÁLLÍTÁS
A népi iparművészet nem statikus, hanem a korral, az ízléssel és az igényekkel együtt változó, élő művészeti ág. A Népi Iparművészeti Gyűjtemény állandó kiállításban a régi, idős mesterek munkáinak bemutatása mellett helyet kapnak a fiatal, színvonalasan dolgozó alkotók is.

Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben –  hímzés, faragás, népi kismesterségek –

FARAGÁS
A különböző szaru-, csont- és fafaragásokat zömmel pásztoremberek készítették. A kiállított tárgyakon a különféle díszítési technikák mindegyikét felfedezheti a szemlélő, a karcolást, domború faragást, a szaru- illetve fémberakásos technikát és a spanyolozást is. A geometrikus-, növényi- és virágornamentika, valamint a figurális ábrázolások egyaránt kedveltek voltak a faragásokon.

NÉPI KISMESTERSÉG
A népi kismesterség nagyon sokszínű ága a népi iparművészetnek, hiszen mindaz idetartozik, ami a többi négy szakágba (fazekasság, hímzés, szövés, faragás) nem. Többnyire olyan mesterségekről van szó, amelyek a parasztság speciális tárgyi igényeit szolgálták ki. A házilag nem előállítható tárgyak létrehozásához tanult mester-emberekre volt szükség.
A teljesség igénye nélkül ide tartoznak a ruházkodást szolgáló iparágak képviselői, a fémmel dolgozó mesterek, a bőrművesek, a különféle szálas anyagokat – vessző, csuhé, gyékény, szalma – felhasználó alkotók, és egyéb további szakmák képviselői is.

HÍMZÉS
A népi hímzés új formában, új felhasználásokban jelenik meg mai életünkben. Végleg kilépve a paraszti közösség határai közül, társadalmunk valamennyi rétegének szükségletévé, otthonának, környezetének díszévé vált. Így lett a régi ruhadarabok díszéből városi, falusi otthonok díszes függönye, falvédője, terítője, díszpárnája.
Megújult külsővel és tartalommal várja a látogatókat az állandó kiállítás hímzés terme. Népviseletbe öltöztetett babák és további néprajzi tájegységek hímzései gazdagítják a tárlatot, hiánypótló leírások és térképek segítik a tájékozódást.

Kalotaszeg
Zana Dezső (1920-1986), a városhoz erősen kötődő pedagógus, művész, aki lelkes gyűjtője volt a népi hagyományoknak, jelentős gyűjteményt hagyott Kecskemét városára 1996-ban, ezzel az archaikus kalotaszegi tárgyakat tartalmazó magángyűjteménnyel gyarapodott intézményünk. A Zana-gyűjtemény legszebb, legértékesebb darabjaiból összeállított kiállítás megtekintésével a hagyományos kalotaszegi lakás- és öltözködéskultúra egy fontos, hiteles szegmensével ismerkedhetünk meg.

IDŐSZAKI  KIÁLLÍTÁSOK
A  TŰTŐL  AZ  EGÉRIG- a hímzés múltja, jelene és jövője –

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény 2009-ben elindította a Magyar Népi Hímzésminták Tárának létrehozását, amely a hazánk tájegységeiben megtalálható és jellemző hímzés motívumkincseit olyan kézbe vehető formában jeleníti meg, mely bemutatja az adott területre jellemző motívum-kincset, anyag- és színhasználatot valamint az alkalmazott öltéstechni-kákat. A mintatár felhasználásával elkészült az interneten elérhető hímzés adatbázis (www.nepiiparmuveszet.hu), amely vonzó felülettel, jól dokumentált leírásokkal, részlet gazdag fotókkal és a felhasználóbarát keresők segítségével színvonalas tartalmat biztosít szakemberek, lelkes amatőrök és profik számára egyaránt.
A kiállítás aktualitását egyrészt az elkészült mintatár és internetes adatbázis, másrészt a ma másodvirágzásukat élő hímzés motívumok (matyó, kalocsai) adják. Végre egységben látható a hímzés múltja, jelene és jövője. Az eredeti viseleti darabok és lakástextilek, az ezeket feldolgozó mintakendők és a hímzésben rejlő kimeríthetetlen lehetőségeket példázó izgalmas újítások.
Látogatható június 29-ig.

A tűtől az egérig – a hímzés múltja, jelene és jövője –című kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások korcsoportonként

Óvódásoknak:
A kiállítás megtekintése, kecskeméti suba hímzésének megismerése, satírozó tábla használata, minta kiszínezése, terítő mintázás nyomódúcokkal

Kisiskolásoknak:
Keszkenő tervezése, mintázás nyomódúcokkal, hímzőfonalak megismerése, színösszeállítás, kecskeméti suba hímzésének megismerése, satírozó tábla használata, minta kiszínezése

Felső tagozatos diákoknak és középiskolás tanulóknak:
Mintatervezés pólóra, blúzra, szoknyára, nadrágra, öltéstechnikák megismerése, hímzőfonalak színösszeállítása

Népi iparművészeti zsűri
A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya 2013. június 24-én helyszíni zsűrit tart a Népi Iparművészeti Gyűjteményben.
A részletekről (zsűrizésen való részvétel feltételei, a zsűri díj, zsűri adatlap) a www.nepiiparmuveszet.hu honlapon tájékozódhat.

Csipkeverők országos találkozója és kiállítása június 28.
-16-17 óráig csipkeverés bemutatók
(különlegességek: Móga-csipke, Hunnia-csipke, Torchon-csipke stb.)
-17 órakor a 25 éves a Magyar Csipkekészítők Egyesülete című kiállítás megnyitója.
A kiállítás augusztus 3-ig látogatható.

Népi Iparművészeti Gyűjtemény
6000 Kecskemét, Serfőző u. 19.

Ha szeret kedvezményesen kirándulni, itt kedvére válogathat hazai és külföldi utazási ajánlatok között:
Utazások óriási kedvezményekkel!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.