Főoldal » Notting Hill karnevál – London

Notting Hill karnevál – London

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Európa legnépszerűbb karibi fesztiválját, a Notting Hill Karnevált Nyugat-London Notting Hill negyedében tartják minden év augusztusában, az azonos című, Julia Roberts és Hugh Grant főszereplésével készült nagysikerű film helyszínén.

A kétnapos eseményt, melyre idén augusztus 28-án (vasárnap) és 29-én (hétfőn) kerül sor, a Karib-térségből származó londoniak szervezik 1964 óta, hogy így ünnepeljék saját kultúrájukat, hagyományaikat. Európa legnagyobb utcai fesztiváljának központi eseménye a káprázatos ruhákban, kosztümökben való fergeteges zenés-táncos felvonulás.

A Notting Hill Karnevál gyökerei a XIX. század elejére nyúlnak vissza, amikor a rabszolgaság és a rabszolga-kereskedelem eltörlését ünnepelték önfeledten a felszabadult rabszolgák. Ennek különösen Trinidadban lett nagy hagyománya.

Kezdetben – szabadságuk elnyerésének örömmámorában úszva – még parodizálták is a fehér embereket, volt “gazdáik” európai divatnak megfelelő ruháit öltötték magukra és belisztezték az arcukat vagy fehér maszkot húztak.

Az esemény azért is bírt különös jelentőséggel, mert a rabszolgaság ideje alatt a brit gyarmatosítók a rabszolgák számára mindenféle hangszer, zeneeszköz használatát betiltották. Szabadságuk elnyerése után (1830) a trinidadiak kezdték el használni zenélésre a gázolajos acélhordókat.

A helyiek által a kulturális sokszínűség ünnepének tartott parádé Notting Hill elegáns utcáira évente már közel kétmillió látogatót vonz a világ minden tájáról.

London legizgalmasabb, évenként ismétlődő vérpezsdítő eseményét nemcsak a látvány, hanem a zene, a hangok, az illatok és persze az ízek miatt is érdemes felkeresni. Ez utóbbiakról több száz karibi ételeket kínáló bódé gondoskodik.

Bővebb információk a fesztiválról és forrás: www.londoniszallodak.hu

Képek:www.magazine13.com,www.clinkhostels.com,www.skyscrapercity.com, www.stern.de

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.