Főoldal » Őrségi Népi Műemlékegyüttes – Szalafő-Pityerszer

Őrségi Népi Műemlékegyüttes – Szalafő-Pityerszer

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az őrségi szeres település megóvása érdekében a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága Szalafő-Pityerszeren három portán 10 épületet vásárolt meg, melyek többsége a 19. sz. első felében épült. A teljes műemlékegyüttesre kiterjedő helyszíni megőrzés gondolatának kidolgozásában és a helyreállítás irányításában Bárdosi János néprajzos szerzett múlhatatlan érdemeket. A helyreállítás munkálataiban az OMF szakemberei is részt vettek. Egy lakóházat, amely eredetileg füstösház volt, Szalafő Papszeréről telepítettek át, hogy az Őrség legrégebbi háztípusa is látható legyen.

Jelentősebb tárgyegyüttesei:
– emeletes kástu (19. század eleje)
– kerített lakóház (19. század eleje)
– eredeti helyükön bemutatott berendezési- és használati tárgyak


Az egyes számú porta legértékesebb épülete, a hazánkban mára egyedüli emeletes kástu (kamra), a 19. század elején épült keresztvéges boronafalakkal. (A kástu a jószágos- és éléskamra egyesített megoldása.) Különleges értéket képvisel még 3. számú porta három oldalról kerített lakóháza.

Az épületeket eredeti funkciójuknak megfelelően rendezték be. A berendezési tárgyak zöme az egykori háztulajdonosoktól származik, így ezek eredeti helyükön láthatók.

További információk:
Őrségi Népi Műemlékegyüttes – Szalafő-Pityerszer
9942 – Szalafő – Pityerszer
Pityerszer 12.
 

+36 (30) 467-7022

Forrás: http://www.museum.hu/
Fotók: Schmidt Valéria

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.