Főoldal » Őszi tök-design

Őszi tök-design

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az ősz a tökös hagyományok, ételek, programok időszaka. Lassan minden internetes fórumon, közösségi oldalon és blogon megjelennek az őszi tök-design újabb és újabb termései. A téma kifogyhatatlan és természetesen a tökfaragáson és világító lámpásokon kívül nagyon szép csendéleteket is komponálhatunk belőlük.

Ősszel számtalan méretben és színben kínálják magukat a különböző tök fajták, amelyek akár a konyhában, akár mint őszi dekoráció felhasználhatók. A tökfajták gazdagsága lenyűgöző, hiszen több mint 150 fajtájuk ismert. Ezek közül itthon a sütőtök, a dísztök, a csillagtök és a spárgatök a legismertebbek.

A tök a felfedezések idején mind Ázsiában, mind Európában ismeretlen volt. Az őslakók számára azonban legalább olyan fontos eledelnek számított, mint a bab vagy a kukorica. De alkalmazták fájdalomcsillapításra is. Az 1500-as években a spanyolok hozták magukkal Európába.

A legtöbb országban ismerik a Halloween ünnepét. Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa.

A legenda szerint Jack egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte, mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról.

Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között.

Napjainkra már itthon is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap játékos hangulata. Főleg a gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy boszorkányos és ijesztő ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek.

Magyarországon, akárcsak Amerikában, ebben az időszakban tökhajító versenyeket, tökfesztiválokat, tök-szépségkirálynőválasztást tartanak.

Bővebb információk és forrás: www.edenkert.hu/elet-mod/wellness/mi-is-pontosan-halloween-unnepe—a-tortenet-es-a-hagyomany/2316/

Képek: www.edenkert.hu, www.nlcafe.hu, www.otthondekor.network.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.