Főoldal » Oxford (Anglia)

Oxford (Anglia)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Oxford Londontól 85 km-re nyugat-északnyugatra, Birminghamtől 90 km-re délkeletre található. Oxfordról szerintem mindenkinek a Harry Potter jut az eszébe, no meg az Oxfordi Egyetem, mely az angol nyelvterületen legrégebben alapított egyetem. Szent Frideswide a város és az egyetem védőszentje.

Először Matthew Arnold mondta a városra, hogy ez egy álomváros, az egyetem épületeinek harmonikus építészete miatt. A Temze átszeli a várost, a belterületi, körülbelül 18 kilométeres részt Isisnek is hívják.

Az Oxfordi Egyetem első írásos említése egy XII. századi feljegyzésben található. Az egyetem legrégebbi részei: az University College (1249), a Balliol (1263) és a Merton (1264). Ebben az időben kezdték el Európa-szerte lefordítani a görög filozófusok írásait. Ezek az írások kihívások elé állították az európai felfogást – kutatásra késztetett a tudomány és merészebb művek készítésére a művészetek területén. A társadalom új nézőpontból kezdte magát szemlélni. Az új intézményeket az egyház abban a reményben támogatta, hogy össze tudják egyeztetni a görög filozófusok és a keresztény teológia tanításait.

A Christ Church Cathedral egyedülálló abban a tekintetben, hogy egyszerre egyetemi templom és katedrális. Eredetileg Szent Frideswide Kolostorának temploma volt, majd később ezt kibővítették és beépítették a Cardinal’s College épületegyüttesébe. 1546 óta az oxfordi egyházmegye székesegyházaként használják.

A kapcsolat az egyetem és a város között nem volt könnyű – jó néhány hallgatót megöltek 1355-ben a Szent Skolasztika napi lázadáskor.

Az angol polgárháború idején, 1642-ben Oxford adott otthont I. Károly udvarának, miután a királyt kiűzték Londonból. A város 1646-ban Fairfax tábornok vezetésével megadta magát.

Oxfordnak számos híres, turisták számára érdekes helye van. Sok az egyetemhez és az oktatáshoz kapcsolódik. A Carfax Tower és egy történelmi tematikus útvonal, az Oxford Story is a város központjában található. Sok turista élvezi a vásárlást a Covered Marketen. Itt az emberek többsége megenged magának egy süteményt a Ben’s Cookies (Ben süteményei) boltjában, nyáron pedig sokan csónakáznak a Temzén vagy a Cherwellen.

A várost számtalan anglikán, katolikus és baptista templom színesíti. Az Oxfordi Egyetemhez több múzeum tartozik, ilyen például az Ashmolean Múzeum, mely Nagy-Britannia legrégebbi múzeuma. A Természetrajzi Múzeumban őrzik az oxfordi dodó maradványait. A Tudománytörténeti Múzeum pedig Nagy-Britannia első, erre a célra készült múzeumépülete. Zenerajongók számára érdekes lehet még a Hangszerek Gyűjteménye.

A természet kedvelői ki ne hagyják a South parkot, amely Oxford határában a legnagyobb zöld övezet. A színházrajongók az Oxford Színház, és az Új Színház mellett a Burton Taylor Színházat és a Régi Tűzoltóállomás Színházat látogathatják meg, a mozi szerelmeseinek pedig több mozi is a rendelkezésére áll.

Akik pedig bele akarják vetni magukat az éjszakai életbe, számtalan hagyományos és történelmi pubot találnak, ilyenek például The Eagle and Child (A sas és a gyerek), The Bear (A medve), The Trout (A pisztráng), The King’s Arms (A király fegyverei).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.