Főoldal » Paksi Atomerőmű – Látogatóközpont

Paksi Atomerőmű – Látogatóközpont

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az erőmű látogató központját évente sok ezren tekintik meg. Nagy az érdeklődés az ország egyetlen ipari méretű nukleáris létesítménye iránt, amely néhány éve a teljes nyitottság politikáját folytatja.

A csaknem ezer négyzetméteres alapterületű épületbe előzetes bejelentés nélkül is be lehet térni Budapest és Pécs között félúton.
A bejáratnál a látogatókat a Paksi disputa című alkotás fogadja, ahol elsétálhatnak a világhírű tudósok mellszobrai között.
Wigner Jenő, Neumann János, Szilárd Leó, Teller Ede és Hevesy György csevegnek egymással, visszatértek, hazajöttek közénk. Mellettük sziklát repeszt az atommag ereje, spriccel a feltörő víz.
Az épületben levő ember- és természetközpontú kiállítás nem az atomenergia dicséretét zengi, hanem el kívánja azt helyezni a hétköznapok világában.
A belépőt nem nukleáris berendezések, műszaki adathalmaz fogadja, hanem egy nagyméretű akváriumot lát a Duna élővilágával. Kárász, törpeharcsa és márna fickándozik a vízben, a háttérben parti táj az erőművel.
A kiállítás helytörténeti, néprajzi emlékekkel folytatódik, hogy majd egyszer eljusson a nukleáris energia alkalmazásának egyszerűsített titkaihoz. Közben a látogató is aktivizálódik.
Gombnyomással indítja a működő maketteket, lehívja az őt érdeklő képes információkat a számítógépek képernyőjére. Hozzájuthat a világ bármelyik atomerőművének legfontosabb adataihoz. Komoly erőpróbát jelent, amikor villamos energiát kell termelnie, és a saját fizikai erejét felhasználva versenyre kel egy konyhai turmixgéppel.

A sok érdekes ötlet egyike a bizalom képernyője.
Ennek segítségével bárki betekinthet az erőmű belsejébe, megtudhatja, hogy mi történik abban a pillanatban a vezénylőteremben, az atomreaktor csarnokában, vagy a villamos energiát előállító generátorok környékén. Nincs agitáció, nincs direkt rábeszélés, van viszont középiskolai szintű ismeretterjesztés.
A látogató megismerkedhet az alternatív energiaforrásokkal is, maga kapcsolja be a napelemek áramkörét és figyeli az eredményt. A vállalkozó kedvűek a kiállítás végén a vizsgáztató gépekhez lépnek, és számot adnak a megszerzett tudásról.
A sikeresen teljesítőket a hostessek reklámtárgyakkal jutalmazzák.

Az épület tetején levő üvegkupolából panoráma nyílik az erőműre. Pihenésként a mini postahivatalnál meg lehet írni az üdvözletet a barátoknak, amelyhez a képeslap, és a bélyeg ajándék. Sokféle tájékoztató prospektus vihető útravalónak.
Aki további izgalmakra vágyik, és betöltötte már a 16. életévét, azt várja az atomerőmű üzemi területe, ahol egyórás séta során, csoportos látogatás keretében szakavatott idegenvezető kíséretével járhatók végig a legérdekesebb részlegek. Az erre a célra épített üvegezett folyosókról tekinthetők meg a működő atomreaktorok, a vezénylőterem, és a hatalmas méretű turbina-generátoregységek.

A látogatóközpont hétköznapokon 9 és 15 óra között, szombaton 9 és 13 óra között tart nyitva.

A kirándulási ajánlat adatai:
Paksi Atomerőmű
Dél-Dunántúl régió Paks

Ha szeret kedvezményesen kirándulni, itt kedvére válogathat hazai és külföldi utazási ajánlatok között:
Utazások óriási kedvezményekkel!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.