Főoldal » Párizs ékköve – Louvre

Párizs ékköve – Louvre

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Louvre Párizs központi részén, a Szajna jobb partján található nemzeti múzeum, a világ egyik legismertebb és 1793 óta Párizs legnagyobb múzeuma.
Az európai képzőművészetek gyűjteménye mellett egyiptomi, iszlám, keleti, görög, római és etruszk emlékek is megtekinthetők.

A XII. század végétől Párizs központjának meghatározó épülete, I. Ferenc és a Napkirály, XIV. Lajos palotája volt. Több mint 60000 m²-en 35000 festménynek, szobornak, állandó és időszakos kiállításoknak ad otthont. Évente 6 millió ember látogatja.

Udvarán egy üvegpiramist csodálhatunk meg, mely acélból, üvegből és alumíniumból készült. Feltehetően 666 üveglapot használtak fel megépítéséhez, bár ezt többen cáfolják. Azonban aki olvasta Dan Brown híres regényét, a da Vinci-kódot, – amely a Louvre-ban játszódik -, meggyőződhet róla, hogy a feltevés mégis helyes.

Fülöp Ágost uralkodása alatt a franciák igen megerősödtek és nagy befolyással bírtak. 1190-ben építettek Párizs köré egy falat, ebben az időben Párizs Európa legnagyobb városa volt. Ahhoz, hogy megvédjék az angoloktól és a németektől a fővárost, a király elhatározta, hogy építtet egy erődöt is a város nyugati felén, a Szajna partján és ez az épület a mai Louvre.

I. Ferenc átalakításokat kezdett, melyek még II. Henrik és fiai uralkodása alatt is tartottak. A Tuileriák Palota építése, amely csak 500 méterre volt a Louvre-tól, egy új gondolatot indított el a királyokban. A két kastélyt össze akarták kapcsolni és átjárhatóvá tenni, kialakítani egy Nagy Galériát.

Mindkét kastély fejlesztésében a legfontosabb szerepet XIII. és XIV. Lajos töltötte be, annak ellenére, hogy a Versailles-i kastély befejezése után a székhelyüket Versailles-be helyezték át. A Louvre történetében ezután egy csendes, nyugalmi állapot következett be, majd 1793-tól kezdett művészeti múzeumként működni.

1182-ben a Tuileriák lerombolásával kezdődött a modernkori Louvre története. A hatalmas épületkomplexumban lassan, de biztosan a Louvre és vele együtt a kultúra vette át a főszerepet.

Bővebb információk és forrás: www.parizsilatnivalok.hu

Képek: Kovács Krisztina

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.