Főoldal » Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Plitvicei-tavak Horvátország legszebb természeti csodáihoz tartoznak. A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot 1949-ben alapították, majd 30 évvel később felkerültek a tavak a világörökségi listára. A tavakat 16 teraszosan elhelyezkedő tó alkotja, amelyeket számtalan vízesés köt össze. Az állandó vízesések száma több, mint kilencven, de nagyobb vízbőség esetén számtalan időszakos vízesés is működik.

Az alsó tó 483 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, míg a legfelső tó pedig 639 méter magasan. Így a két szélső tó szint különbsége 156 méter.

A nemzeti park területe közel 300 km2, a tavak ebből a területből csak 2,15 km2 foglalnak el.

A tavakat a Fehér-folyó és a Fekete-folyóból létrejövő Matica táplálja, vízét pedig a Korana-patak vezeti le.

A tavakat felső és alsó tavakra osztják: négy alsó és tizenkét felső tó van.  Szite mindegyik tóhoz kötődik legenda. Van amelyik tavat a molnárról nevezték el, akinek ott volt malma, van olyan tó, amelyet arról az emberről neveztek el, aki belefulladt hajdanán a tóban, ill. van olyan tó, amely a legenda szerint ma is kincset rejteget, mert még eddig nem sikerült senkinek sem megtalálni Gavanovo kincsét, amely ebbe a tóba veszett el.

A legnagyobb tó a Kozjak-tó, amelynek 2,5 km a hossza és 670 méter a legszélesebb pontján. Nevét a 30 kecskéről kapta, amelyek a farkas elől menekülve belefulladtak a tóba. Egyben ez a legmélyebb tó is, kb. 47 méter a legnagyobb mélysége.
Ezen a tavon utazhatunk hajóval is.

A tavak környékén 20 barlang található, amelyek további élményeket nyújtanak az idelátogatóknak a csodálatos természeti környezet és a lélegzetelállítóan gyönyörű vízesések mellett. A gyönyörű színekben pompázó tavak változtatják színűket, napszaktól, fényviszonyoktól, időjárástól függően. A tavak gyönyörű zöld, vagy türkiz színét a víz ásványi anyag tartalma befolyásolja, határozza meg.

A tavak környékén rövidebb és hosszabb túrákat lehet tenni.
A belépőjegy felnőtteknek 110 kuna. Ezzel szállhatunk fel a hajóra és a kisvonatra, amellyel visszajuthatunk a kiinduló ponthoz, vagy annak közelébe.

Minden évszak megmutatja arcát. Tavasszal különösen vízdús vízesésekkel, tavakkal, nyáron a zöldelő természet a türkiz színű tófelülettel, ősszel a természet ezer színe a tavak gyöngysorával, télen pedig a mozdulatlan jégfelület a jégfüggönyökkel.

Egy természeti kincs, amelyet minden évszakban látni kell.


Írás és fotók: Schmidt Valéria

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.