Főoldal » Pompás kocsik-Hintómúzeum

Pompás kocsik-Hintómúzeum

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem csak a mai autógyáraknak vannak csúcskategóriás modelljei, hanem a múlt századoknak is megvannak a legszebb kocsijai. Ezeket a lovaskocsikat és hintókat mutatja be a keszthelyi Festetics kastély egyik állandó kiállítása, a Hintómúzeum.

A barokk kastélykomplexum a főúri életforma egyik fontos kellékét, az utazási eszközöket is felvonultatja a látogatók előtt.

Az 1880-as években épült istállóban rendezték be ezt a kiállítást, ami nem csak a lovassport szerelmeseinek, de kisgyerekeknek és minden felnőttnek valóságossá teszi a különböző múlt századi utazási formákat.

Több mint 30 kocsit láthatunk az 1700-as évek elejétől az 1900-as évek elejéig, az elegáns hintók mellett a téli szánok, a vadászkocsik, vagy épp sétakocsik is megtekinthetők.

A pompás halotti kocsi mellett menyasszonyi kocsi vagy épp gyerekeknek szánt egyszerű hintaló és gálahintók is felsorakoznak.

Rudolf trónörökös gigije és Mária Valéria főhercegnő kocsija és Ferenc Ferdinánd sétakocsija is itt van, de igazi postakocsit is látunk, tele csomagokkal, pakkokkal, zsákokkal.

Téli vadászszánok és nyári vadászkocsik vagy gálahintók, mind-mind mesterművek. Csodálatos belső kárpitozás, tökéletes faborítások, igazi csapatmunka lehetett felépíteni ezeket a járműveket. A kocsitervezőnek meg kellett találnia a legjobb kivitelezőket, hiszen a kárpitos, kovács, asztalos, kerékkészítő vagy épp bőrműves együttes munkája kellett a tökéletes alkotáshoz.

Figyelni kellett a küllem mellett a megfelelő rugózásra, szellőzésre, tartósságra, attól függően ki volt a megrendelő, és milyen célra használták. Egész más méretek és burkolások kellettek egy kocsihoz, amit csak a kastélyparkban való levegőzésre használtak, mint egy olyanhoz, amivel a keszthelyi birtokról a bécsi bálba utazhattak a grófok. Nem beszélve akkor még a vadászatra tervezett, könnyű és gyors kocsikról, vagy a strapabíró postakocsikról.

Ahogy a mai autók is típusokra vannak bontva, a kocsikészítő mestereknek is több modellben kellett gondolkodni.

A kastély parkjában virágoznak a színes tavirózsák, kellemes, nyárvégi sétát tehetünk a szökőkutak között.

A Balaton és Keszthely nem csak a strandról szól, ismerjétek meg minden arcát!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.