Főoldal » Porcelánmúzeum – Hollóháza

Porcelánmúzeum – Hollóháza

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az épület különlegesen megerősített alapokon 4-5 méter mélységű vasbeton cölöpökön áll, biztosítva a stabilitást a helyi földmozgások ellen.
Maga az épület monolit vasbeton szerkezettel épült.

Az egységes és természetes megvilágítást hőszigetelt termoplán üvegből készült tetőszerkezet biztosítja.
A különlegesen nagy méretű oldalsó üvegablakokat és a belső térelválasztó üvegeket az Orosházi Üveggyár készítette.
A múzeum épületének hőellátását padlófűtés biztosítja, amely sandorski márvánnyal van borítva. A kétszintes múzeumban időrendi sorrendben láthatók a tárgyi és írásos emlékek. A kiállítás az emeleten kezdődik, ahol 1777-től az 1948-ban bekövetkezett államosításig tartó időszakot öleli fel a kiállított anyag.

A gyár 1777-ben, mint üveghuta kezdett működni. Az első tárlókban láthatóak a kezdeti idők üvegedényei, majd az 1831-es átállást követően, a kőedénykorszak, kezdetben a paraszti kultúra igényeinek megfelelő egyszerűbb, mindennapi használatra szánt kőedény tárgyai.

Az 1800-as évek végén, a közízlés változását követve, a gyár művészeti törekvései is kétirányúvá váltak. Továbbra is gyártották, a hagyományos formákat, de ugyanakkor megjelentek a polgári igényeket is kielégítő dísztárgyak és készletek. Ezeknek nemcsak motívumai újak, hanem formájukat is barokkos lendület jellemzi: az áttört peremszegélyek, amelyeken az enyhe elefántcsontszínű felületet teljesen ellepi a tüzes színekben ragyogó stilizált leveles díszítmény és a dús aranyozás.

A következő tárlókban az 1892-ben létesített kályharészleg termékei láthatóak. A gyár egy különös gonddal készült darabja, a hollóházi plébánia kis kápolnájának oltára, melyet 1914-ben építettek fel a raktárkészletből, amikor a kályhagyártás már megszűnt.

A továbbiakban az 1900-as évek elejétől, az első világháborúig készült termékek láthatóak.
Ezekben az évtizedekben felhasználták az előző időszakokból örökölt mintakincset, de a korábbi díszes alkotásokról lemondtak és csupán a falusi tányérok ornamentikáját újították fel egy-két sikeres mintával.
A szép, de költséges kézifestés helyett tömegesen alkalmazták a matricás mintákat, vagy sablonokat. A századforduló jellegzetes stílusa a szecesszió, a hollóházi gyár termékeinél tisztult formában jelentkezik, és elsősorban a színezésben, az erős narancssárga és zöld használatában érvényesül.

Az első világháború éveiben, az akkori tulajdonos, Fischer Emil megszűnt gyárából hoznak új formákat és díszítéseket, melyek azonban szokatlanul halványak és a gyár addigi művészeti törekvéseitől idegenek.
A két világháború utáni nehéz helyzetet követően 1939-ben Szakmáry Károly kassai porcelánkereskedő lett a gyár bérlője, aki az exportpiacok meghódításával ismét felvirágoztatta a gyárat.

1948-as államosítást követően 1954-ig villamos szigetelőket állított elő a gyár. 1956 végétől fokozatosan áttért a művészi porcelánok gyártására.
A földszinti tárlók előtt végighaladva, az elmúlt 56 év munkája látható.
A porcelánkorszak arculatát, a termékválaszték formáit és díszítését a 60-as évek kezdetétől a gyár alkalmazásában álló tehetséges iparművész kollektíva alakította ki.

A hátsó falon lévő tárlókban az ország egyetlen állandó kiállítása látható ahol Szász Endre festőművész porcelánalkotásai tekinthetők meg.

A kirándulási ajánlat adatai:
Hollóházi Porcelánmúzeum
Észak-Magyarország régió – Hollóháza

Forrás: Kirándulástervező – Magyarország látnivalói egy helyen!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.