Főoldal » Pozsonyi Városi Galéria

Pozsonyi Városi Galéria

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A múlt héten kigyönyörködtük és kiszórakoztuk magunkat Bécsben, irány tovább Pozsonyba. A nagy történelmi múlttal rendelkező város 1993. január 1-je óta fővárosa az önálló Szlovákiának. Ezzel gondolom, sokan tisztában vannak. De arról vajon hányan tudnak, hogy a Bécs-Pozsony, Pozsony-Bécs táv megtehető mindössze 75 perc alatt? Nem csalás nem ámítás, a Twin City Liner  a Dunán április és október között naponta ötször közlekedik oda és vissza, a többi hónapban négyszer, télen pedig csak hétvégén. A két jet-hajtású vízi jármű átlagosan 60 km/h-val halad annak érdekében, hogy halkan, energiatakarékosan és nyugodtan tudjon siklani a Dunán. Nemcsak gyorsan, hanem roppant kényelmes körülmények között juthatunk egyik fővárosból a másikba. Hiszen a katamaránok légkondicionáltak, I. osztályú ülőkékkel, panoráma-ablakokkal és egy panoráma-tetővel rendelkeznek.

Január 1-jén kettős születésnapot ülhettek a pozsonyiak, hiszen nemcsak fővárosukat ünnepelhették, hanem vele együtt a Pozsonyi Városi Galériát (GMB) is. A Galéria az öregebb, kereken 50 éves. 1961. január 1-jén szerezte meg az önálló kulturális és képzőművészeti intézet címet, azelőtt a Helytörténeti Intézetnek volt az egyik központja. Jelenleg a Szlovák Nemzeti Galéria után a második legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező galéria Pozsonyban. Tevékenységei összefüggenek a képzőművészet terjedelmes gyűjteményrészének állandó kiállításával és a hazai és világhírű képzőművészet jelentős értékeinek bemutatásával a gótikától egészen a legaktuálisabb trendekig.

Székhelye két főépületben található, az egyik a Pálffy – palotában, a másik pedig a Mirbach – palotában. Mindkét helyen keddtől vasárnapig 11 és 18 óra között tekinthetők meg az állandó kiállítások. Kelta érmék Pozsonyban, Gótikus festészet és szobrászat, Közép-európai barokk festészet és szobrászat, Közép-európai festészet és szobrászat 1800 – 1918., Szlovák képzőművészet a XX. században, Angliai kárpitok.

Mindkét palotában március 27-ig tekinthetők meg az 50. születésnap alkalmából megrendezett időszaki kiállítások. A Pálffy – palotában a Francia klasszikusok modernek című kiállítás, mely a francia klasszikus modern alkotások remekeit mutatja be, olyan alkotóktól, mint pl. A. Renoir, H. Matisse, A. Derain, R. Dufy, G. Braque, G. Rouault, P. Signac, P. Bonard. A Mirbach – palotában az 50 grafikus mestermű a GMB gyűjteményéből című kiállítás, melyek a XVI- XIX. században keletkezett válogatott gyűjteményeket tartalmaznak a GMB rendkívüli nyomataiból. Két tematikus kiállításkörben mutatnak be Pozsonyt ábrázoló képeket, valamint a régi mesterek műveit különböző motívumokkal.

Valamivel tovább, április 3-ig tart nyitva a Galandas – A szlovák modernek legendái 1969 – 1989 című időszaki kiállítás. A Galandas csoport (1957 – 1968) jelentősen befolyásolta a szlovák képzőművészetet. A csoport széthullása után az egykori tagok az egyéni alkotásra helyezték át a hangsúlyt. A következők alkotók képviseltetik magukat: Vladimír Kompánek, Milan Laluha, Andrej Rudavský, Andrej Barčík, Rudolf Krivoš, Pavol Tóth, Milan Paštéka.

Van egy kisebb, harmadik helyszíne is a GMB kiállításoknak, mégpedig a Prímás palota reprezentatív termeiben látható az az egyedülálló sorozat, mely Hero és Leander tragikus szerelmi történetét eleveníti meg 6 gobelin segítségével. 1630-ban készítették Angliában, s eredetileg Mazarin bíboros tulajdonát képezték. Majd Batthyány József hercegprímás a XVIII. század végén megvásárolta és Pozsony Palotájában helyezte őket. Azért, hogy Napóleon katonái ne fedezzék fel 1805-ben tapéták mögé rejtették el őket. Amikor Pozsony városa megvásárolta a palotát, s hozzáfogott a felújításához, előkerültek a falakból a csodás gobelinek is. Az esztergomi érsek, Vaszary Kolos megpróbálta visszaszerezni, sikertelenül. Így abban állapodott meg a pozsonyiakkal, hogy maradhat a helyén, de nem szabad sem elvinni a palotából, sem eladni.

A kiállításokról bővebb információk a Galéria angol nyelvű honlapján találhatóak.
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.