Főoldal » Rabszolgából nagyvezír – Ibrahim pasa

Rabszolgából nagyvezír – Ibrahim pasa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ibrahim pasa 1494-ben született a görögországi Pargában, amely, akkor Velencéhez tartozott.  Neve Pargali Ibrahim innen származik. Ugyanabban az évben született, mint Szulejmán szultán. Gyermekkorában török fogságba került és Szulejmán rabszolgájaként együtt nevelkedett vele.

Ibrahim pasa hegedűszólója

Amikor Szulejmán a trónra lépett egyre fontosabb tisztségekkel látta el Ibrahimot, aki nagyon művelt volt, sok nyelven beszélt és kitűnő zenei érzéke volt. Ibrahim pályájának csúcsát 1523-ban érte el, amikor Szulejmán kinevezte nagyvezírré, a mely a szultán után a legmagasabb rangot képviselte. Ezt a tisztséget tizenhárom éven keresztül töltötte be Ibrahim, amely idő alatt hatalmas befolyásra tett szert. A szultán legjobb barátja támogatta Szulejmánt a hódító törekvéseiben, hadvezérként is kiemelkedő szerepet játszott. Szerette az ékszereket és igyekezett a szultán körül olyan pompát biztosítani, amely kiemelte az uralkodót. Neki köszönhető, hogy az aranyművesek száma ebben az időszakban érte el a csúcsot.

A diplomáciai kapcsolatokban átvette a vezető szerepet, ő tárgyal a többi legnagyobb méltóságokkal együtt a követekkel, a szultán pedig csak a fogadáskor találkozott velük.

Velence rákényszerült, hogy jó kapcsolatokat alakítson ki az oszmán birodalommal, s ebben Ibrahim pasa is támogatta a köztársaságot. A jó kapcsolat kialakulásában annak is szerepe volt, hogy a szultán kitanulta gyermekkorában az aranyművességet és rajongott az ékszerekért.

Egy velencei követ „igazságos és bölcs emberként” jellemezte Ibrahim pasát.

Ibrahim ott volt 1521-ben Nándorfehérvár elfoglalásánál, majd a Rodoszi hadjáratban is részt vett 1522-ben.

1524-ben feleségül vette Haticét, a szultán testvérét. Piri Mehmet pasát megmérgeztette, hogy félreállítsa az útból. Nagy szerepe volt az 1526-os mohácsi csatában, ahol a csata után a katonái előtt 1500 magyar nemest fejeztetett le. Ott volt az 1529-es sikertelen bécsi hadjáratban majd Kőszeg ostrománál.

Ibrahim kivégzése

Hurrem, aki elérte, hogy a szultán hivatalosan feleségül vegye nem akarta, hogy más is tanácsokkal lássa el a szultánt, elérte azt is, hogy a szultán a legjobb barátját és hű politikusát kivégeztette. A kivégzés előtt többször is próbálkozott Szulejmán azzal, hogy Ibrahim elhagyja a palotát. Bár Ibrahim tudta, hogy milyen sors vár rá, mégsem futamodott meg. 42 évesen az oszmán hagyományok szerint végezték ki a Topkapi Palotában.

A következő források alapján:

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/ket-targyalas/ch02s04.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Paragli_Ibrahim

Képek:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Paragli_Ibrahim

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.