Főoldal » Rákóczi ünnep Bad Kissingenben

Rákóczi ünnep Bad Kissingenben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Németország középső részén fekvő városkában, Bad Kissingenben minden évben a Rákóczi-ünnep keretében emlékeznek meg a Rákóczi-forrás újra felfedezéséről. A forrásra 1737-ben találtak rá újra, amelynek a gyógyüdülőhely a hírnevét köszönheti.
Georg Anton Boxberger, helyi gyógyszerész vizsgálta meg a forrás vizét, amely a Saale folyó szabályozásakor került újra felszínre. A gyógyszerész hamarosan bebizonyította, hogy gyógyvízről van szó.

De hogy kerül Rákóczi Bad Kissingenbe? Valójában sosem járt a városban. De ellenségei, akik ellen harcolt viszont igen. Valószínűleg ők adták a forrásnak a nevét. A Rákóczi ünnepnapokat 1950 óta rendezik meg. 2011-ben július 29 – 31. között tartják.
Három napos ünnep, vidámság, tánc, zene, nevetés, császárok, királyok és nemesek felvonulása tűzijátékkal koronázva.

De pillantsunk be rövid időre a városka történetébe.
a legenda szerint a várost 801-ben alapították, de fürdőhelyként először 1544-ben említik hivatalos dokumentumok. A fürdőhely jelentősebb fejlődése a 18. század elején kezdődött. A város első kiemelkedő vendége 1833-ban I. Lajos bajor király és felesége Bajor Terézia volt Matild hercegnő és Leopold herceg kíséretében.
1864-ben a vendéglistán szerepel Ferenc József császár és Sisi 49 fős udvartartásukkal, Alexander cár a cárnéval 88 fős udvartartásukkal, II. Lajos bajor király („mesekirály”), hercegek és hercegnők, más királyok és királynők.
Sisi 1862-ben járt először a fürdővárosban rossz egészségi állapota miatt, majd négy további látogatás követte. Emlékére a Sisi szobrot 1907-ben avatták fel.
Otto von Bismarck 1876 és 1893 között tizennégy alkalommal járt a városban, annak ellenére, hogy merényletet követtek el ellene ott tartózkodása során. A merénylet sikertelen volt, s Bismarck hű maradt a városhoz. Itt létének egyik oka fogyókúra volt.
Emlékére 1998-ban nyitották meg a Bismarck múzeumot.
A város rohamosan az európai arisztokrácia és polgárság divatos fürdőjévé vált. Vendé volt itt Lev Tolsztoj, George Bernard Shaw, Gioacchino Rossini, Richard Strauss és még sokan mások.

Obere Saline épületében mutatják be a város, mint gyógyfürdőhely történetét, valamint a vidék sóbányászatát. A sóbánya 1000 éven át működött 1968-ig.

Városi sétánk során gyönyörű 16-19. századi épületekkel találkozunk, színházakkal, templomokkal, gyógy központokkal, forráscsarnokokkal, kaszinókkal.
Legendákkal, mondákkal, anekdotákkal, humoros történetekkel fűszerezett a város történelme.

Gyönyörű parkok, rózsakert, angolpark ritka növényekkel biztosítják a felejthetetlen pihenést. A Rózsakertben a „virágok királynőjének” 155 fajtája képviselteti magát összesen 12 ezer tő formájában.

A város hét forrása közül a legjelentősebb a Rákóczi-forrás.
A Rákóczi-forrás vízének felhasználásával készítik a Rákóczi-keserűvizet magnézium hozzáadásával, amelyet 1856 óta használnak ivókúraként.
A helyi pékségben Rákóczi kenyeret vásárolhatunk, amelyet Rákóczi víz felhasználásával készítenek. A Rákóczi tortát kimondottan csak a helyi kávézóban kóstolhatjuk meg.

Kedves ajándék lehet a városból a kissingeni méhecske. Az aranyból, vagy ezüstből készült és igazgyönggyel ékesített méhecske formájú ékszer egy legendára emlékeztet, amely a 30 éves háborúba nyúlik vissza. A svédek 1643-ban elfoglalták a várost, és ekkor egy leleményes kissingeni polgár méhkaptárokat hozatott a város falaihoz és a méheket a támadó svédekre küldték. Így sikerült a méhekkel elűzni a támadó svédeket.

A Rákóczi ünnep megnyitója után zene, tánc, koncertek következnek, majd este gyertyák ezreit gyújtják meg a Saale folyó partján.
A második napon a Rózsakertben történelmi személyiségek előadásait láthatjuk. Majd előkelő bál Rákóczinál gyönyörű táncokkal. A városban mindenütt utcabálok teszik lehetővé minden vendég számára a bálozást.
a harmadik napon szintén koncertek szórakoztatják a vendégeket.
Délután kezdődik a pompás felvonulás, amelyben természetesen felvonul Rákóczi Ferenc és az üdülőhely történetében olyan fontos szerepet betöltő személyiségek, császárok, császárnék, királyok, királynék, királynők, hercegek és hercegnők. Este pompás kivilágítás bűvöli el a vendégeket bengáli tűzzel. Majd az ünnep záróakkordjaként és koronájaként csodás tüzijáték következi.

Így emlékeznek császári és királyi vendégek mellett a mi Rákóczinkra Bad Kissingenben immár 61 éve.

Készítette: Schmidt Valéria

Címlapfotó: http://www.fotocommunity.com/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.