Főoldal » Ribizli és levendula

Ribizli és levendula

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Illatok vagy ízek? A fesztiválrajongók komoly dilemma elé néznek ezen a hétvégén, mert választaniuk kell. Tihany vagy Mátra? Előbbi helyszínen a levendulát, utóbbin a ribizlit ünneplik. Akik kellően mobilak, azok mindkettőt abszolválhatják, mert a tihanyi rendezvények két napon át tartanak.

Levendula Fesztivál, Tihany, 2012. június 23-24. Helyszín: a Belső-tó partja.

Két napon át színes programok a levendula jegyében, többek között: kirándulások (az Aranyház-gejzírkúphoz és az Öreglevendulásba), horgászverseny, bábszínház, táncház, fellép a tihanyi Echo Citerabanda és a helyi asszonykórus. A rendezvény ideje alatt a Tihanyi Levendulabolt előtt (Batthyány u.) ehető virágok kóstolója és bemutatója, levendulakötés kicsiknek és nagyoknak, levendulás finomságok vására.

A tihanyi levendulásról: az 1920-as évek közepén Bittera Gyula – korának neves gyógynövényszakértője – telepítette az első levendulás ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Addig Magyarországon csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. A sikereken felbuzdulva mintegy 100 hektárra növelte a telepítés nagyságát. A második világháború előtt keserűmandulát ültettek a levendulasorok közé, ezek közül néhány öreg fa még ma is látható az ó-levendulásban.

A 60-as évektől azután a világhírű tihanyi levendulás pusztulásnak indult. Nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt 20 hektár pedig művelés hiányában elvadult. Csak 1986-ban indult újra a termesztés, majd 1995-ben új területen is megkezdték levendulatelepítést. Napjainkban már közel harminc hektáron folyik levendulatermesztés a félszigeten.

Levendula a lélek balzsama – Virágai kékeslilák vagy mélylilák, elég csak megfogni őket és kezünk egész nap illatos marad. Illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. Idegerősítő, ezért alkotórésze olyan nyugtató gyógyteakeverékeknek, melyek még nem erős idegnyugtatók, csak segítenek áthangolódni a pozitív működésre.

Ribizli Fesztivál, Feldebrő, 2012. június 23.

Ribizli lekvárfőzés, fesztiválhangulat egész nap. Immár hetedik alkalommal rendezik meg az egész napos fesztivált. A falusias hangulatú rendezvény helyszíne a műemlék templom környéke és a Tájház udvara. Üstben főzik a helyben termett értékes gyümölcsből, a fekete ribizliből az ízletes lekvárt, melyet a vendégek meg is kóstolhatnak. Ribizliszentelés, termékbemutatók, kézművesvásár, borkóstoló is várja a résztvevőket. Fellép többek között a Verpeléti Tűzvirág Tánccsoport, a Demjéni Vagányok Férfikórus és a Verpeléti Lángocskák majorettcsoport.

Ribizli (népies nevén ribiszke) – A 15. században szerzetesek kezdték termeszteni, később a világi földeken is elterjedt az egy-másfél méter magasra növő, júniusban gyümölcsöt hozó cserje. Készülhet belőle lekvár, dzsem, zselé, gyümölcslé, gyümölcskocsonya, bólé, szörp, mártás, leves, bor, adható köretként húsokhoz, adalékként fanyar gyümölcslevesekbe, salátákba, tortára…

Feldebrőn járva kihagyhatatlan a templom megtekintése, mely egyedülálló, eredetileg öthajós sírtemplom, melynek altemploma teljesen épségben maradt. Az Aba nemzetség temetkezőhelye volt. A legenda szerint Aba Sámuel királyt háromszor temették el. Először Feldebrőn, utána a Tisza környékén, majd végső nyughelye a sári monostor lett (Abasár).

A fesztiválnap másik kihagyhatatlan „programja” a helyi borvidék kitűnő borának, a Debrői hárslevelűnek a megkóstolása.

Egészségükre!

Kép: 3: neszeszer.blog.hu,6: termeszetvedo.network.hu, 7: wikipédia – ribizli: orszagalbum.hu, biokontroll.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.