Főoldal » Sakkmúzeum Hevesen

Sakkmúzeum Hevesen

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy ritka értékes sakkgyűjteménnyel, múzeummal büszkélkedik Heves városa, mivel a világon mindössze 4 sakkmúzeum található: Moszkvában, Frankfurt am Main-ban, Rio de Janeiro-ban, valamint Hevesen.

A gyűjtés 1958-ban kezdődött és a mai napig tart. A múzeum 1987-től működik Hevesen, napjainkig közel 100 ezren tekintették meg, mintegy 51 országból. A legidősebb anyag egy sevilla-i komplett készlet, 1750-ből származik. Néhány különleges sakk-készlet is kiemelhető a gyűjteményből: Jeffrey Wayelefántcsontkészlet Marokkóból, mely Casablanca-ból Londonon át került Hevesre. Továbbá indiai szantálfa, tanzániai ébenfa, kirgiz népművészeti, achát készlet márványtáblával, kerámia készlet a Bali-szigetekről, valamint speciális sakk-készlet vak versenyzők számára.

A gyűjteményt gyarapítják olimpiai-, világ-, és Európa bajnoki arany, ezüst és bronzérmek is. Mintegy 250 darab emlékzászló, férfi világbajnokok tablója 1900-tól napjainkig, XVI. Lajos korabeli játékasztal, videó és hangfelvételek, valamint a sakksport világirodalma is gazdagítja a kollekciót.

A Sakkmúzeum minden nap, vasárnap és ünnepnapokon is 18 óráig várja a sakk sport szerelmeseit, vagy „csak” azokat a látogatókat, akik egy kevésbé ismert, de annál értékesebb, érdekesebb gyűjteményt szeretnének megnézni.

 

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?