Főoldal » Samobor – a krémes városa

Samobor – a krémes városa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Samobor város Horvátországban Zágrábtól 20 km-re, a szlovén határtól 5 km-re fekszik festői szépségű völgyben a Samobor-hegységben, a Gradna patak partján. A patak rákok és pisztrángok élőhelye.  
IV. Béla királyunk1242-ben megerősítette a város szabadság jogait.
A csodálatos kis városka festői környezete számtalan pihenési és kirándulási lehetőséget kínál. Horgászok, vadászok, hegymászók, túrázók, természetkedvelő emberek, vagy éppen a gasztronómia élvezeteket kedvelők, mindenki megtalálhatja a kedvére valót a városban és környékén.

Sokak számára ismeretlen, elrejtett kincs, ékszerdoboz városka, amelyet érdemes felfedezni.

Sétánkat a Tomiszláv király (Trg kralja Tomislava) téren kezdjük, ahol hangulatos 19. század eleji épületek alsó szintjén számos hangulatos vendéglátóhely üzemel.
A városkát a Gradna patak szeli át, amelyen régi kőhidak és számos gyalogos fahíd teszi lehetővé a sétát hol az egyik, hol a másik oldalon. A patak közvetlen partjára épült lakóházak is elvarázsolják a látogatót.

A város központban található Szent Anasztázia templomot már 1334-ben említik hivatalos dokumentumok, de a mai barokk formáját 1671 és 1674 között nyerte el. A zágrábi Szent Katalin jezsuita templom mintájára épült.
A közeli ferences templom alaprajza megegyezik a Szent Anasztázia templom alapjaival. A ferences templom és kolostor 1712 és 1721 között készült. A templom értékes barokk berendezést és művészi alkotásokat rejt magában.

Sétánk után visszatérünk a Tomiszláv térre, ahonnan csodálatos rálátás nyílik a Tepec hegyre, csúcsán a középkori vár részben még ma is álló magasba nyúló falaival. A várat tíz perces sétával érhetjük el.
Feltételezések szerint a várat 1270-ben építette Ottokár cseh király. Majd többször tulajdonos váltás volt.

A szamobori polgárok szellemességét bizonyítja egy anekdota a 19. sz. eleji francia megszállás idejéből, amikor a városban francia katonákat és tiszteket szállásoltak el. Azoknak a háztulajdonosoknak, ahol nem volt elszállásolva francia katona, adót kellett fizetniük, mégpedig a házak üvegezett ablakai után. Ekkor befalazták az ablakokat, csak apró kis nyílásokat hagytak és ezeket marha- vagy disznóhólyaggal borították be. Még ma is lehet látni ilyen házakat.
Forrás: http://jupiter.elte.hu/

„A városka különlegessége, hogy farsangi hagyományai csaknem két évszázadra nyúlnak vissza. A Samobori Farsang Horvátország egyik legrégebbi és legnagyobb szabású farsangi mulatsága, amely az idők során igazi, modern fesztivállá nőtte ki magát, és a város jelképe lett, emellett külön kulturális értéket is képvisel. Olyan idegenforgalmi és szórakoztató rendezvényről van szó, amelyet az elmúlt években rendszerint kb. 200 000 ember keresett fel.

A Samobori Farsang, Horvátország kontinentális részének legnagyobb és legrégebb óta megrendezett farsangja, az öröm, a szórakozás, színhelye, s egyúttal a szatíra és a társadalomkritika megnyilvánulása. A rendezvény ugyanakkor a megújulás szimbóluma is, és persze a reményé, hogy a farsangi bábu felgyújtásával minden rossztól megszabadulhatunk, és hogy az új év jobb, igazságosabb lesz.

Samoborban ugyanakkor nemcsak az emberek, de maga a város, az utcák, a terek, az éttermek és a kocsmák is átalakulnak. A városka, amely egyébként a zágrábiak kedvenc kirándulóhelye, ilyenkor a legvidámabb, hiszen zsonglőrök, pantomimesek, bohócok és utcazenészek lepik el az utcáit. A különféle műhelyek, koncertek és cirkuszi mutatványok sora mellett a legkisebbekről sem feledkeznek meg, így szombatonként és vasárnaponként a Gyerekfarsangon a város utcái Sraka-sétánnyá változnak át.”
Forrás: http://press.croatia.hr/

S ha a sétánk során kellően elfáradtunk, érdemes visszatérni a Tomiszláv térre megint és megkóstolni a város spezialitását, a kremsnite-t (krémest), amelyet nem hidegen hanem kicsit melegen szolgálnak fel. Istenien finom. Más ízt fogunk tapasztalni, mint az általunk megszokott krémesnél.

„Samobor – Az édesszájúak paradicsoma

A zágrábiak és a Horvátország északnyugati részében élők kedvelt kirándulóhelye, Samobor májusban egy igazi ínyencséggel, a május 14-15. között megrendezésre kerülő samobori Krémes napokkal várja az idelátogatókat. A habos samobori krémes messze földön híres, s kiváló minőségén túl arról is nevezetes, hogy a megszokottól eltérőn nem hidegen, hanem langymelegen fogyasztják. A 7. Krémes napokon a legismertebb samobori cukrászdákban fogják felszolgálni azt a süteményt, amelyről a helyiek úgy tartják, hogy minden ajtót képes megnyitni. A samoboriak ugyan is meg vannak győződve arról, hogy egy ajándék krémes minden problémát és nézeteltérést megold.

A samoboriak büszkeségének számító sütemény, melyhez még himnuszt is írtak, élvezetén felül a 7. Krémes napok alkalmával a város főterén megrendezésre kerülő számos kulturális-szórakoztató eseményen vehetünk részt, melyek közül kiemeljük a krémes készítő versenyt, illetve a krémest megéneklő haiku író versenyt.”
Forrás: http://press.croatia.hr/

Fotó: Creative Commons

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.