Főoldal » San Marino – a miniállam

San Marino – a miniállam

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

San Marino Európa harmadik legkisebb állama, csak Monaco és a Vatikán kisebb nála. Éghajlata mediterrán. Olaszország teljesen körülöleli. San Marino a legrégebbi, ma is fennálló köztársaság, melyet a Dalmáciából érkezett Szent Marinus alapított, aki egy kolostort hozott létre a Titán-hegyen.

A kolostort és a körülötte kialakult települést azonban csak 885-ben említi írásos dokumentum, amelyet alapítójáról San Marinónak neveztek el. A közeli területek urai több kísérletet is tettek arra, hogy elfoglalják az önálló államot, de lakói legtöbbször leverték a támadásokat.

Bár hivatalosan nem tagja az Európai Uniónak, megegyezés alapján használhatja az eurót saját pénznemeként, és joga van saját euróérméket verni. A turizmus több mint 50%-át hozza az ország GDP-jének, éves szinten több mint 3 millió turista látogat el ide. Az itt élő lakosság nagy hangsúlyt fektet a környezetszennyezésre, ezért aztán többnyire gyalogosan lehet bejárni a kis utcákat és környezetüket.

Az ország főbb látnivalói San Marinóban találhatók. A városfallal körülvett középkori óvárosban több száz éves épületek, templomok állnak.

A Titán-hegyen található erődrendszert három erőd alkotja. A legrégebbi a Rocca , mely több mint ezer éves, a második a Fratta , mely a XIV. században épült, a harmadik tagja az erődnek egy őrtorony , melyet azért építettek, hogy a szomszéd család várát megfigyelhessék.

Az óváros főtere ad otthont a Kormányzósági Palotának, ma látható formáját a XIX. században nyerte el. Az óvárosba a Szent Ferenc kapun át juthatunk be. A városfalon belül található a Szent Ferenc templom, mely a kolostorral együtt a XIV. században épült. A Valloni Palota ma a Nemzeti Múzeumnak ad otthont.

San Marino központjában helyezkedik el a San Marino bazilika, amely hűen őrzi az alapító emlékét. Leghíresebb városrésze a Borgo Maggiore, ahol sok más látványosság mellett a Garibaldi Múzeum is megtekinthető.

Ideális úti cél a pihenni vágyók számára, itt minden megtalálható: a nyugalom, a harmónia, a friss levegő, a természeti csodák és a tisztaság. A gyermekek szórakozását a játékboltok és bábszínházak biztosítják.

A hagyományokat kedvelők gyűjteményüket gazdagíthatják egy-egy egyedi helyi pénzérmével vagy bélyeggel…

Képek: www.utikalauz.hu, www.italianvisits.com, www.sanmarino.europe-countries.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.