Főoldal » Sátras esküvő: mennyibe kerül?

Sátras esküvő: mennyibe kerül?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Évről-évre találkozom olyan jegyespárokkal (nem eggyel), akik megdöbbenve ábrándulnak ki a “sátras esküvőből”. Ennek oka, hogy nagyon sokan még most sincsenek tisztában azzal, hogy a sátras esküvő már nem a legolcsóbb megoldást jelenti, mint szüleink idejében – sőt!

40-50 évvel ezelőtt, ha valaki azt mondta, “sátras esküvőt rendezünk”, azt jelentette, a falusi ház udvarán összejöttek a vendégek, “föléjük” katonai jellegű sátrat húztak, és a nőrokonok, esetleg a falu hivatásos szakácsnői által főzött finom ételek kerültek az asztalra. Az asztalokat és székeket szintén összehordták, a kancsókba pedig a család által megtermelt bor került. Belátható, ez valóban költségkímélő megoldás volt akkoriban.

Falusi esküvő

Kép forrása: sulinet.hu

Ma azonban egészen mást jelent sátras esküvőt tartani. Napjainkban, ha valaki sátras esküvőről álmodik, sokkal inkább az amerikai filmekre gondol, hófehér sátorra, illetve fehér vagy csíkos pavilonokra, medencepartra, napernyőkre, körasztalokra… A 21. század esküvői sátrai erős fém- vagy favázból készülnek, erre szakosodott cégek munkatársai végzik a szakszerű telepítést, a ponyva – amellett, hogy esztétikailag kifogástalan – időjárásálló is; igény esetén fűthető.

Esküvői sátor

Kép forrása: www.amieskuvonk.com

Ültetéstől függően, például egy 100 fős vendégsereg helyigénye (tánctérrel, svédasztallal, technikai területtel együtt) 150-200 négyzetméter. Amellett, hogy a sátornak oldalai és teteje van, fából vagy műanyagból készült padlózat is szükséges, hiszen betonon vagy fűben esküvői rendezvényt mégsem illdomos tartani… Emellett, ne feledkezzünk meg a világításról sem, mely minimum néhány reflektor felszerelését jelenti, de ha a manapság divatos esküvői fénydekorációkat (LED-es világítást vagy fényfüzéreket) szeretnénk, akkor az még ennél is nagyobb munkát jelent.

Ha a “falak állnak”, van szilárd padlónk, és világításunk is, még mindig nem állhatunk karba tett kézzel, hiszen ekkor még mindig nincs hová leültetnünk a vendégeket. Asztalok, székek, terítők, esetleg székszoknyák is kellenek.

Árak

Ha a fentieket logikusan átgondoljuk, sejthető, hogy nem tízezer forintos nagyságrend egy esküvői sátor bérlése. A bérleti díj cégenként és településenként változhat, de nagyságrendileg az alábbi díjakkal számolhatunk:

– sátor bérlése: 700-1.000 Ft/nm

– padlózat: 700-900 Ft/nm

– sátorbaldachin: 300 – 500 Ft/nm

– világítás: az alapvilágítás általában benne van az árban

– körasztalok: 1.000 – 1.500 Ft/db (8-10 személyes)

– körasztal terítő: 700 – 1.000 Ft/db

– bankettszék: 250 – 400 Ft/db

– székszoknya: 400- 600 Ft/db

Ennél a pontnál jutottunk el oda, hogy van négy hófehér csupasz falunk, világításunk, székeink és asztalaink. A költségeink máris félmillió forint felett járnak.

Sátras esküvők dekorálásánál előny, hogy bármilyen szín alkalmazható, hiszen a fehér környezethez minden szín passzol. Hátrány azonban, hogy egy hangulatos étteremhez vagy más erre a célre szolgáló rendezvényteremhez képest sokkal gazdagabb dekorációban kell gondolkodnunk, ha romantikus esküvői hangulatot akarunk varázsolni.

Esküvői sátor

Kép forrása: fresnowedding.com

Félreértés ne essék, senkit nem szeretnék lebeszélni, hiszen számomra is egy gyönyörű sátras esküvő jelenti az egyik legelegánsabb megoldást, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a sátras esküvők költségvetése nagyon messze van attól, mint ami a legtöbb esküvő előtt álló jegyespár fejében ezzel kapcsolatban él…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.