Főoldal » Séta Kufsteinban

Séta Kufsteinban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ausztriában az Inn folyó völgyében a Császár-hegységtől (Kaiserberg) átölelve, tavakkal szegélyezve, erdők s mezők találkozásánál fekszik egy hangulatos kicsi, de nyüzsgő város Kufstein. A város jelképe az erőd, amelynek masszív és tekintélyt parancsoló hideg falai között raboskodott több magyar történelmi személyiség.

Az autópályán elhaladva már messziről megpillantjuk Kufstein várát. A látványa csodálatos, az embernek rögtön az az érzése támad, hogy nem mehet el csak úgy mellette, ezt látnia kell.

A város írásos dokumentumokban először 1205-ben jelenik meg. 1814-ig bajos és tiroli uralom alatt állt. Ezután kaszárnyát rendeztek be a Habsburgok a várban. A Császártoronyban látható kiállítás a „Bíráskodás a Habsburgok uralkodása alatt” c. kiállítás várja a látogatókat. Ezenkívül történeti kiállítás, tájjellegű kiállítás, és császári vadászati gyűjtemény mutatja be a vidék és a város életét.

A vár egyik különlegessége a Hősök orgonája, amely a világon a legnagyobb szabadtéri orgona, amelyet minden nap délben megszólaltatnak és nyáron 18 órakor is.

A vár a magyar történelemből is ismert kegyetlen börtöne miatt. Az erődítmény szomorú sorsú rabjairól emlékezik meg a várbörtönben berendezett emlékkiállítás.

Szörnyű hónapokat, ill. éveket töltött itt Kazinczy Ferenc, Rózsa Sándor, Batsányi János, Czuczor Gergely. Híres nőfoglyai voltak Teleki Blanka és Leövey Klára.

Kazinczy Ferenc részletesen beszámolt a börtönben töltött „élményeiről”.

Április elsőjén. – Sorra betegedénk az elzárt szobákban, s tisztjeink, kivált a nemeslelkű Novák, őexcell. Almásy Pál úr által, kivitte, hogy ajtaink a seprés alatt kinyittattak, ablakainkból egy üveg kivétetett, s olykor sétálni vittek a folyosóra, mely velem négyszer történt meg.

Az én ajtómmal általellenben állott a Verseghy Ferencé, s ápril. első napján, nyitva lévén az ő ajtaja is, megpillantám őtet. Gömbölyű szakálla veres volt. Francisce Ahenobarba! kiáltám neki, de a tisztem elmozdíta bennünket azonnal az ajtótól.

Ez a rossz ember szörnyű alacsonyságokkal vitte szerencsétlen esetét; sírt, nyivákolt, szent énekecskéket énekelgete. Éjjel az ajtó zárához tartám számat, s ezt súgám neki bátorítására: Pejusque leto flagitium time, s ezt hangosan énekelve, hogy ha megszólítanak is, azt hazudhassam, hogy én Horácból énekelgeték, s csak unalmam elverésére.”

Részlet: Kazinczy Ferenc: Fogságom naplója
http://mek.oszk.hu/07000/07016/html/#85

 

Az erődítmény mellett még sok érdekes látnivaló csalogatja a vendégeket.

Nem szabad kihagyni a Römerhofgasse keskeny utcácskát, amelyben úgy érezzük, mintha visszamentünk volna az időben. Ne felejtsünk el ebben az utcában betérni a jobb oldali étterembe, ahol olyan fogadtatásban lesz részünk, amelyet eddig még biztosan nem tapasztalhattunk Ausztriában. És ha a fogadós még arra is rájön, hogy magyarok vagyunk, akkor kezdődik csak igazán. Ilyenkor megpróbálja kevés, de mégis tiszteletreméltó magyar tudását bevetni. A jó hangulat és barátságos fogadtatás mellé nagyon finom ízletes ebédet fogyaszthatunk itt el.

A város központját gyönyörű szecessziós épületek díszítik. A város két különleges múzeuma is kultúrtörténeti élményeket ígér. Az „Üvegművészeti Múzeumban” elsősorban a bors üvegek és boros poharak történetével ismerkedhetünk, majd pedig a Kink utcábanVarrógép Múzeumban a régi varrógépek mellett megismerkedhetünk J. Madersperger, a varrógép feltalálójának életével.

Hogyha elfáradunk a városnézéstől, nagyszerű kirándulásokat tehetünk a környék mesebeli tájaira. A Császárlifttel juthatunk fel a „Vad Császár” csúcsára, ahonnan lélegzetelállító panorámában lehet részünk, hiszen előttünk hever a Császár-hegység természetvédelmi terület.

Az Inn folyó hangulatos partja is sétára hívogat. Nyáron akár hajózással is színesíthetjük élményeinket.

 

Írta és fotók: Schmidt Valéria

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.