Főoldal » Sherlock Holmes Múzeum (London)

Sherlock Holmes Múzeum (London)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Annyi érdekes múzeum található a világon, Londonban meg főleg. Irodalom rajongó révén számomra a legizgalmasabbnak a Sherlock Holmes Múzeum tűnik. Sir Arthur Conan Doyle világhírű regényhősei, Sherlock Holmes és Doctor Watson – a regények szerint – Marylebone-ban, a Baker Street 221b szám alatt egy viktoriánus bérházban laktak 1881-1904 között. Valójában a 221B épület egy bank. Érdekessége, hogy teljes munkaidőben alkalmaznak egy embert, akinek csak az a dolga, hogy megválaszolja a detektívnek érkező leveleket. A Sherlock Holmes Múzeum a 239. szám alatt található, ahol a nagy nyomozó otthona tekinthető meg korhű berendezéssel, és amit az 1815-ben épült házban nyitottak meg.

Baker utcára néző első emeleti dolgozószobába 17 lépcsőfokon át juthatunk be. A látogatók itt egy fénykép erejéig beülhetnek Mr. Holmes kandalló melletti karosszékébe, beléphetnek hálószobájába. Minden a megszokott helyen: a vadászsapka, a nagyító-üveg, a pipa, a hegedű, a kémiai felszerelés, a jegyzetfüzet, a papucs és a köpeny.

Doctor Watson szobája a második emeleten található szemben Mrs. Hudson szobájával, aki háziasszonyként gondoskodott híres bérlőiről. A szobákban a lakók személyes tárgyait tekinthetjük meg például kézzel írt naplóját, benne részletekkel a Sátán kutyája (The Hound of the Baskervilles) című könyvből.

A harmadik emeleti kiállító-teremben viaszszobrok mutatnak be jeleneteket a történetekből. A tetőtérben, a lomosban a lakók bőröndjei, utazóládái láthatóak. Mrs. Hudson folyamatosan készen áll arra, hogy a látogatók kérdéseire válaszoljon.

A látogatók által gyakran feltett kérdés, hogy Sherlock Holmes és Dr. Watson valóban a házban laktak-e. Bár nincsenek hivatalos feljegyzések a ház korabeli bérlőiről, állítólag az egyik itt dolgozó szolgáló rokonságban állt egy bizonyos Mr. Holmes-szal, és a szomszédban az 1890-es években lakott egy bizonyos Doctor Watson, aki műfogsor készítő volt.

Magunk előtt láthatjuk Mr. Holmes legendás alakját köpenyével, pipájával, vadászsapkájával és nagyítójával. Tudjuk róla, hogy 1854. január 4-én született, és 1881-1904 között magándetektívként dolgozott. A Baker Street 221b szám alatt lakott barátjával és kollégájával Doctor John H. Watson-nal.

Holmes szerette az operát és a klasszikus zenét, de a nőkkel szemben tartózkodó volt. Csupán egyetlen nő, Miss Irene Adler iránt mutatott érdeklődést, akit mindig „A nő”-ként emlegetett. Adler kisasszony 1858-ban New Jersey-ben született és a Botrány Csehországban (A Scandal in Bohemia) című regényből ismerhetjük.

Mr. Holmes – Dr. Watson szerint – London legrosszabb albérlője volt, aki a szivarjait a szeneskannában, a dohányát a papucsában tartotta, és a leveleket a fa kandallópárkányon bontotta éles zsebkésével. Különös látogatókkal, kémiai kísérletekkel és éjszakába nyúló hegedűjátékkal tette próbára Mrs. Hudson türelmét.

A Doyle összesen négy regényt és ötvenhat novellát írt, amelyekben Sherlock Holmes szerepel. Az művek a detektív barátja és életrajzírója, Doktor John H. Watson elbeszélésében készült, kivéve kettőt, amit a főszereplő maga mesél el, és még kettőt, amik harmadik személyben íródtak. A történetek több mint negyven éven keresztül a The Strand Magazine lapjain jelentek meg, több, apró részben. A történetek az 1882 és 1903 közötti periódust ölelik fel, leszámítva néhány elszigetelt, 1878-as, 1880-as, illetve 1907-es történetet, és az utolsó esetet, mely 1914-ben játszódik.

Sherlock Holmesról ifjúsági regényként és krimiként egyaránt jelentek meg könyvek. Számos történetét megfilmesítették, és egy időben rajzfilmeket vetítő csatornákon is látható volt. Más írók a nyomozóról új történetekkel adtak ki könyveket.

A múzeum minden nap 9:30-tól 18:00-ig nyitva tart. A belépő felnőtteknek £6.00, gyermekeknek 16 éves korig £4.00 és a kedvezményes belépő vakok számára is £4.00.

A múzeum honlapja elég csekély információt ad, de azért gondoltam belinkelem.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.