Főoldal » Sikoly Oslóban

Sikoly Oslóban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha azt mondom sikoly, akkor kinek mi jut eszébe róla, de majdnem biztos vagyok abban, hogy a legtöbb embernek a Neve Campbell főszereplésével készül Sikoly című film ugrik be először. Nos az abban híressé vált maszk formája nem Wes Craven rendező ötlete volt, hanem  Edvard Munch, norvég expresszionista festő egyik festményéhez köthető.

1889-ben nyílt meg Munch első önálló kiállítása Norvégiában. 1892-ben otthon megtartotta második önálló kiállítását, amely a helyi kritikusok körében felháborodást szított. Viszont figyelemre méltónak találta a kiállítást Adelsten Normann, a Berlini Művészek Szövetségének igazgatója. Normann meghívta a kiállítás anyagát Berlinbe. A kiállítás itt is botrányt kavart, mivel a szervezet tagságának ízléséhez a képanyag túl radikális volt. A kiállítást egy hét múlva bezáratták. Munch kihasználta a nyilvánosságot. 1893-ben Párizsban megjelentette híres kompozícióját, A Sikolyt. 1897 környékén egy szimbolista körhöz csatlakozott. Teljesítménye csodálatraméltó volt ebben az időben. 1892-1909 között 106 alkalommal volt kiállítása Skandináviában, Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Ausztriában, Olaszországban, Oroszországban, Csehországban és az Amerikai Egyesült Államokban (New York-ban és Chicagóban). A christinai Nemzeti Galéria 1899-ben megvásárolta két képét. 1909-ben végleg letelepedett Norvégiában. Osló mellett birtokot vásárolt és ott élt hosszú élete végéig. Termékenysége megmaradt, gyakran használt új motívumokat. Számos Munch képet eltávolítottak a német múzeumokból a “Degenerált Művészet” elleni náci kampány jegyében, és Norvégia német megszállása idején Munch megszakított minden kapcsolatot a németekkel. 1943. december 19-én Ekely-ben lévő háza ablakai betörték, amikor a közeli német fegyverraktárt felrobbantották. Munch fagyos időben idegesen fel és alá járkált kertjében, megfázott és nem tudta kiheverni. Hörghurutban halt meg, 80 éves korában 1944. január 23-án.

Ő az egyetlen olyan norvég művész, aki döntően befolyásolta az európai művészeti irányzatokat.  Nem csoda hát, hogy múzeumot hoztak létre a tiszteletére, amit 1963-ban nyitottak meg. A múzeum egyedülálló gyűjteménye mintegy 1100 festményt, 4500 rajzot és 18000 nyomatot tartalmaz. A kiállított darabokat időközönként cserélik. Ezen a nyáron augusztus 21-ig Munch leghíresebb festményeit lehet megnézni. A kiállítás célja bemutatni Munch fejlődését Az 1994-es bővítést és rehabilitációt az Idemitsu Kosan Kft. (japán cég) finanszírozta. A múzeumot 2005-ben részben átépítették, fő felújítás a biztonsági rendszerben történt.

A múzeum programjába tartoznak filmvetítések, koncertek, tárlatvezetések, előadások. A múzeumban található boltban katalógusokat, ajándéktárgyak lehet vásárolni, a kávézóban pedig saláták, sütemények, szendvicsek közül válogathatunk. A múzeum könyvtára Edvard Munch és más művészekről szolgál bőséges irodalommal.

A múzeum június 1-je és augusztus 31. között hétköznapokon 10-21-között, szombaton 11 és 17 között, vasárnap 11 és 21 között van nyitva. A belépődíj felnőtteknek 95 norvég korona, diákoknak és 67 év felettieknek 50 norvég korona, 16 éves kor alatt ingyenes a belépés. A csoportos kedvezmény (minimum 10 fő esetén) 50 norvég korona/ fő, a családi kedvezmény (két fő + egy gyerek) pedig 190 norvég koronába kerül.

A Stenersen Múzeumba 50%-os kedvezményt kap a belépőjére az, aki felmutatja a Munch Múzeumi belépőjét.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.