Főoldal » Sokszínű programok a Múzeumok éjszakáján Budapesten – 2011.június 24.

Sokszínű programok a Múzeumok éjszakáján Budapesten – 2011.június 24.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Több százezren vettek rész a 9.-ik alkalommal megrendezett  nyári Múzeumok éjszakáján Budapesten, ahol idén 92 intézmény csatlakozott a programsorozathoz.. Látványosságokból nem volt hiány! Különleges tárlatvezetések, időszaki kiállítások, koncertek, fáklyás séták és érdekes kísérletek várták a látogatókat.

Nagyon népszerűek voltak az időszaki kiállítások a Szépművészeti Múzeumban a Múmiák testközelben és a Magyar Nemzeti Galériában Munkácsy Krisztus-trilógiája, ahol kígyózó sorokban  vártak a bejutásra a látogatók, több órán keresztül. Utóbbit előzetes regisztrációval tekinthették meg az érdeklődők, akiket tízes csoportokban engedtek be a képekhez.

A Budai várban dudaszó és hódoltság kori katonazene, gyerekprogramok színesítették a kínálatot. Volt, ahol komolyzenei koncerttel és volt ahol a kortárs, elektronikus zenével szórakoztatták még a látogatókat.

A Budapesti Történeti Múzeumban rajzolás, festés, puzzle kötötte le a gyerekeket, míg az első – körülbelül negyven fős – csoport megtekintette a Budapest a törökkorban című tárlatot Papp Adrienn régész vezetésével. Az intézmény “a török félhold fényében”, a török uralom idejét felidézve és a mai török kultúra világába kalauzolva rendezte meg programjait, így a látogatók a többi között megtekinthetik a Gábor diák című filmet, részt vehetnek hastáncbemutatón és meghallgathatják B. Szabó János hadtörténész előadását Buda török ostromairól.
A Hadtörténeti Múzeumban  az érdeklődőket különféle korhű bemutatók, korabeli fegyverek bemutatója és hódoltságkori katonazene szórakoztatta, a hagyományőrző csapatok az adott korszakra jellemző viseletben, védőfelszerelésekben jelentek meg. 

Az Országos Széchényi Könyvtár a múzeumok éjszakájára időzítette új kiállítása, a Valóság, álmok és rémálmok a tengeren, avagy hadi- és utasszállító hajók, páncélozott óceánjárók, úszó paloták a XX. században című tárlat megnyitóját. De toronyraktári túra, könyvtári körséta, zenei vetélkedő, a Rákóczi-kultuszról és a Rákóczi-indulóról szóló előadások is szerepeltek a programok között. Az érdeklődők fél áron iratkozhattak be, láthatták Mátyás király különleges kódexét, betekintést nyerhettek a kötészet és restaurátorműhely zugaiba, valamint színházmaketteket és díszleteket is készíthettek.

Közlekedési Múzeumban  különlegességeket, oldtimer autó- és motorritkaságokat tekinthettek meg a látogatók, többek között egy 200 lóerős Maybach DS8 Zeppelint is, melyet az 1930-as években az autók királyaként emlegettek.

A Magyar Vasúttörténeti Park és Múzeum is érdekes programokkal várta a látogatókat: 18:00 és 19:30 közötti időpontban belülről is megtekinthették az Orient Expressz egy hálókocsiját és egy étkezőkocsiját, a 23:00 órakor kezdődő járműparádén a hátsó fordítókorongon megcsodálhatták a 200 éves gőzmozdonyt.

Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumban a csempészmódszerekről hallhatnak előadást a látogatók.

Ludwig Múzeum stúdiójában a Moholy-Nagy László-kiállításhoz kapcsolódóan saját fotogramot készíthetek a látogatók. A VAM Design Centerben Nánási Pál Érzéki villanás című 3D-s fotókiállítása volt látható ezen az estén, Tunyogi Henriett balettművész közreműködésével. 

A Terror Háza Múzeumban az állandó tárlatok mellett a Virrasztás Andrzej Przewoźnikért időszaki kiállítást tekinthették meg az oda látogatók.

Erre az estére időzítették a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum (RTTM) megnyitását, mely az egységes közmédia első közös kiállítóhelye: korabeli – 1964-es, és 1984-es stúdióbelsővel – kamerákkal, lemezjátszókkal és egyéb híradástechnikai berendezésekkel, melyek 1900-tól napjainkig lehetővé tették és forradalmasították a rádiózást és televíziózást.

kisföldalatti megállóiban fotó- és videóinstallációkkal, koncertekkel, kiállításokkal várták  a látogatókat: az Operánál például egy közösségi innováció-műhely, a FabLab Budapest mutatott be két érdekességet: Szentirmai-Joly Zsuzsanna textiltervező hüllőpikkelyszerű, eltérő felületű anyagokból készült mozgó szövetét – amely a tavaszi Lakástrend kiállításon már nagy sikert aratott – és a mozgást hanggá konvertáló zajkabátot.

A szabadtéri programok kedvelői zseblámpás sírkerti barangoláson vehettek részt a Fiumei úti temetőben. A gyalogtúra témája a halálábrázolás: olyan sírok mentén vonult a menet, melyeken szobor vagy relief formájában a halál ölt alakot. 

Remélhetőleg, ősszel folytatódik a 2009.-ben elkezdődött őszi Múzeumok Éjszakája programsorozat, ahol újabb kulturális élményekben lehet részünk!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.