Főoldal » Svájc gyöngyszeme – Bern

Svájc gyöngyszeme – Bern

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A főváros Svájc közepén fekszik, az Aare folyó partján. Zürich, Genf és Bázel után az ország negyedik legnépesebb városa. A város nevének eredete egyelőre nem tisztázott, több elmélet is létezik. Az egyik ilyen monda szerint a városalapító Berchtold V. von Zähringen herceg úgy döntött, hogy az első elejtett állatról kell elnevezni a várost. Így a város egy medvéről (németül Bär) kapta a nevét és ebből alakult ki a ’bern’ szócska.

A város alapítása 1191-re tehető, ekkor emeltette V. Bertold zähringeni herceg Nydegg várát. Fejlődő kereskedelme révén egyre nagyobb várossá vált, és ez az évek során egyre csak fokozódott.

Bern óvárosa 1983 óta az UNESCO Világörökség részét képezi. Városképe középkori hangulatot áraszt, és egyben az ország egyik legpatinásabb települése. Legjelentősebb műemlékei közé tartozik a 12. századi Óratorony, a Münster-székesegyház, valamint a Városháza épülete.

Az Óváros utcáin sétálgatva macskakövekkel kirakott, díszkutakkal övezett tereket csodálhatunk meg. A lakóházak többsége a városban pusztító tűzvész után épült, így a házak homlokzata a 15-16. századra jellemző építészet stílusjegyeit viseli magán.

A híres, és oly sokat emlegetett Óratorony a 12. század végén épült, és Bern legelső városfalának nyugati kapuja volt a Ketrec-torony megépítéséig. A tűzvész során leégett, majd újjáépítették, ekkor helyezték el benne a harangot és a ma is látható óraszerkezetet. A 49 méter magas Ketrec-torony egészen az 1800-as évek végig börtönként funkcionált és azt hiszem így máris érthető is a ’ketrec’ elnevezés. 1999 óta kiállító helyiségként működik.

Az Óváros legjelentősebb építészeti emléke a Münster-székesegyház. Ha jobban szemügyre vesszük a templom égbenyúló tornyát, azonnal felismerjük benne a gótika legjellemzőbb stílusjegyeit. A templomban található Svájc legnagyobb harangja, mely az 1600-as évekből származik.

A Városháza épülete a gazdag kereskedővárosi múltat idézi, ma Bern kanton politikai központja. Emellett vonzó látnivalónak bizonyul az Erlach-palota, melyben korábban a francia konzulátus működött, ma az önkormányzat egyes hivatalainak ad helyet.

A Szövetségi Parlamentben székel a Szövetségi Tanács, ettől nem messze található a Bellevue Palace Hotel, melyet az uralkodók, politikusok, diplomaták elszállásolására hoztak létre.
Napjainkban Bern utcáit 16 díszkút ékesíti, melyek korábban fontos szerepet töltöttek be az itt lakók életében, hiszen ebből nyerték a mindennapi élethez szükséges vizet.

Amit nem szabad elfelejtenünk, ha Svájcba utazunk, érvényes útlevél vagy új típusú személyazonossági igazolvány szükséges a kiutazáshoz, és ha ennek birtokában vagyunk, akkor már nincs is más hátra, csak az indulás!

Képek: www.svajciutazas.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.