Főoldal » Szelmenc,avagy a viláb vége vagy közepe ?

Szelmenc,avagy a viláb vége vagy közepe ?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nagyszelmenc (szlovákul Veľké Slemence) Szlovákiában a Nagymihályi járásban helyezkedik el.Ez egy kis falu az ukrán-szlovák határon terül el .De miért is érdekes ez a kis falu ?Tartsanak velem ,és elmesélem ennek a kis falunak a történetét.

A falu 1920-ig az Ung vármenye részéhez tartozott,ekkor mintegy 800 lakosa volt.1920-ban a falut Csehszlovákiához csatolták .
1938 – 44 között Magyarország része lett.
1946-ban a falu életébe nagy változás történt ,mivel a Csehszlovák-Szovjet államhatárt ,érdekes,de a falu közepén húzták meg.Így született meg Kisszelmenc az ukrán,Nagyszelmenc a szlovák részen.Voltak lakosok akik látogatóba voltak ,és hát szerencsétlenségükre nem engedték őket vissza otthonaikba .A szovjet határőrök egy nap alatt felhúztak egy  deszkafalat ,amin senki se tehette át a lábát,sőt azt is megakadályozták,hogy az ismerősök beszélhessenek egymással.A falusiak úgy oldották meg a helyzetet ,hogy a mondanivalójukat dalba foglalták ,és a határ mellett énekeltek ,hogy az új híreket elmondják az ottaniaknak.
A másik megoldás az volt ,hogy a kacsa szárnya alá helyezték a levelet,az szépen átsétált vele.Ott elolvasták a levet ,és válaszoltak rá.Amikor éhes lett a kacsa hazament a levéllel a szárnya alatt.
A szovjetunió felbomlásáig semmi változás nem történt a falu életébe.Ekkor egy kicsit enyhült a helyzet ,és az ismerősök beszélhettek egymással,de a legnagyobb változás a falu életében csak 2006-ban történt .
A két falu polgármesteri egészen Washingtonba mentek az üggyel.Ennek nyomására vagy más okból ,de az Ukrán oldalon 2005 -ben megkezdődőt egy átkelő építése .A parancs egészen az ukrán elnöktől érkezett.Ez alatt a szlovák ,és az ukrán kormány megegyezett egy gyalogos átkelőhelybe ,amit 2006-ban nyitottak meg.
Ez nagy változás volt mindkét falu életébe,viszont a Kisszelmencieknek a mai napig vízum szűkséges ahhoz,hogy Nagyszelmencbe mehessenek.
A határátkelő előnyeit hamar felfedezték a környéken lakók.Az ukrán oldalon a cigaretta,a szeszes italok ,a ruha,talán a hús kivételével minden olcsóbb volt,ennek hatására a határon akár 3 órát is keletet várni.Ekkor minden átkelésnél egy karton cigarettát lehetett áthozni.
A határátkelőhely mindkét falu számára nagyon jót tett.Nagyszelmenc faluban fizetős parkoló épült ,aminek bevételéből Tóth Lajos polgármester a falut egy európai szintű faluvá építette ki.Érdemes meglátogatni a faluház melletti szabadtéri színpadot a mögötte lévő szökőkúttal ,filagóriával,grillterasszal és tűzhellyel.A faluban talán nem is ez a legfontosabb látnivaló ,hanem a székelykapu,ami a két falu elválasztását jelképezi.
Kisszelmencbe a  nagy kereslet hatására hamar ,szinte minden házba bolt nyílt.Amit csak el tudunk képzelni mindent lehet ott kapni.Ajánlom  megkóstolni az ukrán csokoládét.Emelet nagyon sok ruhát lehet vásárolni minden évszakra ,bár nagyon kételkedem ezek eredetiségében,de hát ki tudja.A falu végén egy pizzéria van,ahol nagyon előnyös áron elég nagy adag ételt kaphatunk.Egy 4 tagú család 15 euróból simán megebédel.Kiszelmencbe több fizetőeszköz is van ilyen az euró ,a hrivnya és a legelőnyösebb a dollár.Forinttal nem próbáltam fizetni ,de szerintem azt is elfogadnák.A boltosok között alig van ukrán ,nagy részük magyar.
Ma már  a cigarettát heti 2 dobozra a pálinkát 1 l -re korlátozták,úgyhogy maximum 5 percet kell várni ,ami még a tűző napon se sok.Az árak kezdenek ott is feljebb kúszni ,de még mindig érdemesebb ott vásárolni ,mint nálunk.
A faluról két film is készült az egyik :Hranica(határ)-ami Szlovákia és Europa szintű kitüntetést kapott.
a másik:Hosszú utazás ami a megnyitás történetét meséli el.
2012 nyarán egy alagutat lepleztek le a határ közelében,bár nem tudni ,hogy ez kész volt vagy csak építés alatt lehetett.
2013-januárjában a határ mellett egy rovástáblát adtak át amin mindkét oldalon a Szelmenc feliratot tartalmazza.
Nagyon tudom ajánlani ezt a helyet akár családnak ,akár fiataloknak is.Az ember lát gy más kulturát ,nagyon érdekes egy hely.

A cikkben a saját tudásomat és tapasztalataimat osztottam meg.
Képek:ujszo.hu,www.zelei.hu,fronterasblog.wordpress.com ,
medvegyu.organic.hu ,www.szozat.org ,www.hungarocentrikuson.org ,www.foruminst.sk,foruminst.sk.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.