Főoldal » Szemlő-hegyi barlang (Budapest)

Szemlő-hegyi barlang (Budapest)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A jelenleg 2200 méter hosszban feltárt, fokozottan védett Szemlő-hegyi barlang Budapest egyik legértékesebb természeti kincse. Több, tágas folyosóból áll. Látványos formakincsű, ásványkiválásokkal gazdagon díszített.

Október 23-án lesz pontosan 25 éve, hogy megnyitotta a barlang a kapuit a nagyközönség számára. Ezen a napon, tehát 2011. október 23-án vasárnap, a 25 évvel ezelőtti belépőjeggyel, azaz 30 Ft-ért lesz látogatható a barlang.

A túraútvonal mintegy 250 méter, melyet a látogatók kényelmes betonjárdákon és lépcsőkön járhatnak be, s a barlang járatok arculatát és képződményeit érzékeltető hatásvilágítás mellet ismerhetik meg a falakat gazdagon borító, Európában ritkaságnak számító borsókő-kiválásokat és gipszkristályokat. A barlang tiszta, pormentes levegője lehetővé teszi asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelését a barlangban.

2011. márciusától teljesen megújult arculattal várja a látogatókat. A megújulást a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program által finanszírozott projekt tette lehetővé, melynek keretében teljesen megújult a barlang fogadóépülete és parkja.

Az uniós pályázat fejlesztéseinek köszönhetően még több élményben lehet része az idelátogatóknak. Ezért érdemes több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem filmjeinek megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő.

A barlang feletti parkban jóleshet egy kis kikapcsolódás a napsütésben, aki pedig végigjárja az új tanösvényt, az a főváros építőköveiről, a környék kőzeteiről is sok érdekeset megtudhat. A Szemlő-hegyi-barlang csak egy a környék számos barlangja közül, melyek másként keletkeztek, mint például a híres Baradla-barlang az Aggteleki-karszton.

Nemcsak erről, de a mészkőről, a denevérekről, a barlangi mentésről és még sok más érdekes dologról játszva tanulhat kicsi és nagy, ha meglátogatja az új kiállítást. Kipróbálható a barlangi kötéltechnika, átmászhatunk a Tű fokán és egy fénykép erejéig mindenki barlangásszá válhat itt. Aki pedig jobban el szeretne mélyedni a szakmai ismeretekben, az érintőképernyős tudástárban kedvére böngészhet.

A Barlangterápia, mint klímaterápia a barlangi levegő belélegzését jelenti, és a légúti megbetegedések kezelésében nyújt segítséget. A barlang relatív páratartalma 95-100%, ez adja az aerosolt. Tartalmazza a sziklákból kioldott sókat, amelyek alapján az összetétele lényegében a Salvus víznek felel meg.

A barlang jó levegője, a vízcseppek zenéje, a képződmények harmóniája pedig testet-lelket gyógyító ajándéka a természetnek mindenki számára.

Bővebb információkat a www.szemlohegyi.atw.hu oldalon olvashattok.

Képek: www.dinpi.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.