Főoldal » Sziget immár 20. alkalommal!

Sziget immár 20. alkalommal!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Immáron 20. éve rendezik meg a Sziget Fesztivált a magyar fővárosban, az Óbudai-szigeten! Habár az első nap csak augusztus 8-án lesz, a mínusz kettedik nappal a mai napon kezdetét vette Közép-Európa legnagyobb és talán legnépszerűbb könnyűzenei és kulturális fesztiválja. (Zárójeli megjegyzés, hogy ma van a Magyar Dal Napja!)

A könnyűzene szerelmesei számos európai országból érkeztek és érkeznek hazánkba, hogy élőben lássák kedvenc együteseiket, fellépőiket. De nemcsak Európában ismert ez a rendezvénysorozat, habár kétségtelenül európaiakat vonz a legjobban. 2011-ben az European Festival Awards-on a Sziget Fesztivál nyerte az első díjat 25 rangos európai fesztivál közül. Presztízs szempontjából, de más szempontból is nagy ennek a jelentősége. Jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy növelje a hazánkban tartózkodó külföldi turisták számát. A Sziget látogatottsága a kezdetektől nézve egy-két évet leszámítva folyamatos növekedést mutat. A tavalyi évben 385000-en voltak jelen a Sziget Fesztiválon; remélhető, hogy idén a látogatók száma átlépi a 400000-et.

Nem sorolom fel azokat az előadókat, akik fellépnek a következő napok során. Egyrészt nagyon sok előadót hívtak meg, másrészről sokukat nem is ismerem (de ennek oka, hogy nem követem nyomon a zenének ezt a fajtáját). Én, mint frissen végzett turisztikai szakember írok most a Szigetről, és meggyőződésem, hogy nem véletlenül lett az egyik legismertebb rendezvénysorozat. Turisztikai szempontból ugyanis nagy a jelentősége, hiszen a külföldiek aránya nagyon magas, és az általuk elköltött fejenkénti összeg is általában nagyobb.

A Sziget Fesztivál nemcsak zenei programokból áll. Nem csoda, hogy legalább annyira kulturális, mint zenei ez a fesztivál. A rendezvénysorozat ideje alatt különféle egészségügyi szolgáltatások is a turisták rendelkezésére állnak, mint például vércukorszintmérés. Felállítanak egy házasságkötő sátrat is, emellett lesz művészeti sátor, játszóház; banki szolgáltatások is elérhetők lesznek, valamint meeting point-ok, csomag- és értékmegőrzők stb. A környezetvédelem is “képviselteti magát”. Szelektív hulladékgyűjtést végeznek, kerékpártároló helyeket alakítanak ki, különbusz járatok is szállítják a turistákat a helyszínre, különös tekintettel vannak a zaj- és levegőszennyezés korlátozására, valamint aktívan részt vesznek a szervezők a helyreállítási munkálatokban is.

Remélem, hogy minimálisra tudják csökkenteni a balesetek és más egészségre ártalmas esetek számát, valamint mindenki jól fogja érezni magát a kilátogatók közül!

Bővebb információ a következő oldalakon található:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sziget_Fesztiv%C3%A1l

http://www.sziget.hu/fesztival#.UB6MUaCIiGI

http://index.hu/kultur/zene/fesztival/2012/01/12/a_sziget_a_legjobb_fesztival_europaban/

A kép forrása:

http://www.google.hu/imgres?q=sziget+2012&hl=hu&biw=1024&bih=653&tbm=isch&tbnid=g_6IPBHr_LLnmM:&imgrefurl=http://hartay.blog.beol.hu/2012/07/20/sztarparade-a-sziget-fesztivalon/&docid=u1UN0rHFEfgXuM&imgurl=http://hartay.blog.beol.hu/files/2012/07/sziget2012.jpg&w=2075&h=1309&ei=yncqUPC6HbKM4gSR6oCYBg&zoom=1&iact=hc&vpx=99&vpy=364&dur=649&hovh=178&hovw=283&tx=151&ty=101&sig=106308683494275958310&page=1&tbnh=127&tbnw=201&start=0&ndsp=12&ved=1t:429,r:8,s:0,i:96

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.