Főoldal » Szigetvári séta

Szigetvári séta

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sétánkat a Magyar Török Barátság Parkban kezdjük, amelyet 1994-ben alapítottak Szulejmán szultán születésének 500. évfordulójára a Török Köztársaság kezdeményezésére és támogatásával. A Bécsbe tartó 80 ezres török sereget itt állította meg Zrínyi Miklós 2500 fős várvédő csapata. Kilátástalan, de emberfeletti harc volt ez a hatalmas túlerővel szemben. A szultán a vár bevétele előtt két nappal meghalt, amiről nem szereztek sem a török katonák, sem a várvédők tudomást. A török vezérség titokban tartotta, mert attól féltek, hogy a török katonák megfutamodnak, ha megtudják, hogy meghalt a szultánjuk. Amikor már nem lehetett az égő várat tovább tartani, Zrínyi Miklós katonáival kirohant a török katonák karjaiba, akik 3 katona kivételével mindenkit lemészároltak.
Az emlékpark ott áll, ahol a Szulejmán szultán sátra állt 1566-ban. A szultán bebalzsamozott testét Isztambulba vitték, szívét pedig a sátortól 1 kilométerre Turbékon temették el.
A park két monumentális szobrát török szobrász, Metin Yurdanur készítette. A két hadvezér, Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán ma egymás mellett állva tekintenek a szigeti várra.
A városba érve először a Makovecz Imre által tervezett Vigadó épülete mellett megyünk el. 2009 óta   Zrínyi Miklós, a szigetvári hős szobra őrködik az épület előtt. (Michael Stebik alkotása).
A Zrínyi Miklós Emléknapokat minden évben szeptember első felében rendezik meg a városban 1933 óta.

A Zrínyi téren a Szent Rókus templom, a valamikori Ali pasa dzsámija fogad. Ma is láthatók a török dzsámikra jellemző szamárhátíves ablakok. 1789-ben barokk templommá alakították át. A kupolát Dorfmeister István freskója díszíti, amely a város visszavételének 100. évfordulóján készült. A freskók  a két hadvezért, Zrínyi Miklóst és Szulejmán szultánt, valamint Szigetvár elestét (1566) és a vár visszafoglalását (1686) ábrázolják.

A téren a templom mellett Szent Rókus alakja Veres Kálmán alkotása, 2002 óta áll itt. A templommal szemben, a tér másik oldalán láthatjuk a Városházát, az épület előtt pedig a Zrínyi Miklóst szimbolizáló oroszlán szobrot, amely országunk egyik legrégebbi Zrínyi-emlékműve. 1878-ban állították fel Gerendai István alkotását, a vörös márvány talpazaton álló oroszlánt, amely a török zászlót tiporja mancsaival.

Az oroszlánnal szemben található a Sóház, egy 18. század végi épület, amely valamikor Postakocsi állomásnak adott otthont. Ma kiállítások és egy török kávézó otthona. A hosszú séta után érdemes egy kis pihenőre beülni, egy kávéra, vagy egy török teára.

A kellemes pihenő után folytatjuk utunkat a várhoz. Megnézzük Szulejmán szultán dzsámiját, amelyet a halott szultán emlékére építettek a törökök.
Megnézzük az egyetlen eredeti állapotában megmaradt török épületet, a karaván szerájt, amelynek egykori funkciója nem teljesen tisztázott. Különböző vélemények alapján iskola, vagy vendéglátóhely volt.

Ha több időt is eltöltünk a városban, érdemes a gyógy- és termálfürdőt felkeresni, ahol a pihenés mellett tehetünk valamit az egészségünkért.

Írta és fotózta: Schmidt Valéria

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.