Főoldal » Szigligeti kalandozások

Szigligeti kalandozások

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szigliget neve ma is régi korok emlékét őrzi, amikor is sziget volt a Balatonban. Fantáziadús földrajzi nevekkel találkozhatunk itt. A legmagasabb csúcs a Hálás-tető 242 m magas. Túrázhatunk Rókarántóra, a Királyné szoknyájához, az Akasztó-hegyre.
Szigliget híres vára a Várhegy csúcsán áll, már messziről észreveszi az utazó, ahogyan a vár látogatásra csalogatja. Ahogy megpillantjuk a várat, rögtön feltámad az érzés, hogy fel kell jutni, hogy ezt látni kell, hogy a várat meg kell „hódítani”!
A vár az 1260-as években épült IV. Béla királyunk idején. A Király torony emlékezik nagy királyunkra. A vár legrégebbi része a Várhegy legmagasabb pontján áll. Feltehetőleg kéttornyú vár volt, amelynek falai még részben ma is állnak. IV. Béla a Mórichidai családnak ajándékozta a várat, majd ezután többször volt tulajdonos váltás, hol az akkori király, hol egy-egy birtokos tulajdonában volt.  A 14. században azonban újra a Mórichidai család birtokába került, majd rövid időre az 1530-as években Török Bálint is birtokolta. A Mórichidai család ekkor építette ki az alsó-várat.
A török korban különösen jelentős szerepe volt a várnak éppúgy, mint a többi környező várnak is, hiszen végvárként működött a török hódoltsági terület és a Habsburg Birodalom között. A török seregek nem tudták bevenni a várat, nem jutott soha török kézbe.
A 17. század végére elveszítette védelmi jelentőségét. 1697-ben természeti katasztrófa okozta tűz rombolta le a vár jelentős részét. A tornyot, amelyben a puskaport tárolták villámcsapás érte. A megmaradt falak és részek lerombolásáról pedig a Habsburgok gondoskodtak a várrombolási rendeleteiknek megfelelően.
Egy rövid kis emelkedő megtételével elérjük a várat, elsőként a fiatalabb alsó várat, majd a csúcson a vár legősibb részéhez érünk, a Palotához, amely eredetileg háromszintes lehetett és a Király toronyhoz. A vár táblákkal, leírásokkal és képekkel mutatja be a látogatóknak a vár történetét és részeit. Élmény végigjárni, ismerkedni a múlttal, elgondolkozni elmúlt századok történetén és közben újra és újra megcsodálni a körülöttünk fekvő csodálatos természeti környezetet, a több millió éves vulkánikus hegyekben, a Balaton víztükrében gyönyörködni.

A vár „bevétele” után, vagy éppen előtte érdemes a „Kamonkő tanösvényt is bejárni”, amely 6 km hosszú. A szintkülönbség 290 méter. A terep nem nehéz. Két és fél, három óra alatt kényelmesen bejárható.
A túra közben megismerkedhetünk az Árpádkori Avasi templom maradványaival, a Balaton kialakulásával és történetével, állat- és növényvilágával, a szőlő- és nádgazdálkodás történetével, a vulkánikus hegyek világával, valamint a népi építészet szép példáival.

Az Avasi torony a 13. századi árpád kori templom maradványa a rév közelében állt. Törökök rombolták le a templomot a 17. században. A templom körül alakult ki a falu. A templom mellett temető állt, néhány síremlék ma is látható.

A tanösvényen eljuthatunk a klasszicista Szentháromság kápolnához, amelyet szőlősgazdák adományaiból építettek a 19. század közepén. A Rókarántó dombon áll. Kamonkő, az útvonal egyik látnivalója is szemünk elé tárul itt.

Folytatva utunkat elérjük a „Királyné szoknyáját, ahol az Óvár kevéske maradványait találjuk. Valószínűleg a középkorban építették a Szigliget és Fonyód közti rév védelmére. Eredetileg egy 12 X 25 m nagyságú téglalapalakú erődítmény volt. Két tornyának maradványai ma is láthatók.

A Kamonkő, egy sziklaalakzat, vulkáni tevékenység eredményeként jött létre.

Sétánk végére kellemesen elfáradunk és egy kellemes borozóban megpihenhetünk megkóstolva a környék híres és kellemes borait.

Képgaléria

Címlapfotó:

Szigliget vára a Martonfalvy Rondellával, a háttérben a Szent György heggyel

Készítette: Schmidt Valéria

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.