Főoldal » Szultánok és tulipánok

Szultánok és tulipánok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A tulipánok őshazája valószínűleg Perzsia, vagy a Fekete-tenger vidéke. Valószínűsíthető, hogy a Balkánon is előfordult egy vadon termő tulipánfajta. Ezt a szép virágot  oszmán kereskedők vitték Konstantinápolyba. A tulipánnak hamarosan nagy szerep jutott az Oszmán Birodalomban. A tehetősebbek el kezdték termeszteni a kertjükben.

Már II. Mehmed szultán idejében (1451-1581 uralkodott) kialakították a Topkapi Szeráj csodás virágoskertjét, amelyet tulipánokkal, rózsákkal, szegfűvel, liliomokkal, nárciszokkal, ibolyával és más csodás virágokkal népesítettek be.  900 kertész gondozta a kertet.

Szulejmán idejében a tulipánok iránti rajongás csúcsára emelkedett. „csillagászati” árakon kereskedtek velük. A szultán és Hurrem fia II. Selim (1566-1574 szultán) évente 50.000 darab tulipánhagymát rendelt. A rajongás a csúcspontja 1703-1730-ig oly hatással volt a történelemre, hogy ezt az időszakot a tulipánokról nevezték el. Ünnepeket szenteltek e szép virágnak, éjszaka megvilágították őket, igazi becsben tartották.

Az oszmánok új fajtákat teremtettek, s ezeknek költői neveket adtak, mint „Boldogság csillaga”, „Gondolat fénye”, „A szerelem arca”.

Egy isztambuli tulipántermesztő feljegyzései szerint a 17. és 18. század fordulóján Konstantinápolyban 1108 féle tulipánfajt ismertek. Az oszmán képzőművészetben is gyakori a tulipán motívum, textíliákon, kerámiacsempéken, és használati tárgyakon.

Európába a tulipán híre I. Ferdinánd császár követe által jutott el 1555-ben. Levelében „tulipa turcarum”-nak nevezi, amelynek jelentése a törökök tulipánja. A török nép nyelvén „turbánvirág”.  A követ küldött Európába tulipánhagymákat botanikusoknak. Carolus Clusius kezdte el termeszteni Hollandiába kizárólag kutatási célokra és kereskedelmi forgalmazását megtiltotta. De miután néhány példányt elloptak, már nem lehetett megakadályozni e csodás virág elterjedését Európában.

A 17. század 30-as és 40-es éveiben Hollandiában is kialakult a “tulipánőrület”. A virág drágább volt, mint az arany, egyes tulipánfajták ára akár egy ház árával is vetekedhetett. A spekulációkat sikerült megfékezni, de ennek ellenére Hollandia a tulipán hazája maradt, és a tulipán az ország  jelképévé vált.

 A bejegyzésem írásánál az alábbi oldal adatait használtam fel:

http://www.tuerkenbeute.de/kun/kun_eur/TulpeUndKaffee_de.php

Címfotó: Creative Commons

http://commons.wikimedia.org/wiki/Tulipa_cultivars

A Galéria fotóit a szerző készítette.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.