Főoldal » Téli Palota, avagy Ermitázs (Szentpétervár)

Téli Palota, avagy Ermitázs (Szentpétervár)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Téli Palota Szentpéterváron, a Néva folyó partján található. Az 1917-es októberi orosz forradalom kitöréséig a mindenkori uralkodó használta a Téli Palotát. 1917 júliusától novemberéig pedig az Ideiglenes Kormány székhelye volt. 1917. november 7-én (helyi naptár szerint október 25-én) az Ideiglenes Kormány elutasította a Forradalmi Katonai Bizottság által kiadott ultimátumot, mely szerint a Néván horgonyzó Auróra cirkálóból leadott lövés jelére a forradalmárok elindultak a palota irányába és ostrom alá vették azt. A hiedelemmel ellentétben az Auróra sohasem vette tűz alá a Téli Palotát. A következő hajnalban, egynapi harc után sikerült elfoglalni a palotát, ahol letartóztatták az Ideiglenes Kormány tagjait.

A Téli Palotát 1754 és 1762 között építette Bartolomeo Francesco Rastrelli (1700–1771) olasz építész. A Téli Palota és az Admiralitás félkör alakú épülete között található a Palota tér. A háromemeletnyi magas, hatalmas barokk épület egyik frontjával a Néva folyóra néz, homlokzatával pedig a Palota tér felé fordul. Színei hangsúlyosan szürkék, arany díszítéssel. Az építkezés hatalmas pénzeket emésztett fel és bonyolult szerkezete óriási erőfeszítést követelt a munkásoktól. A Téli Palota márvánnyal, gránittal, aranyozott bútorokkal, intarziás ajtókkal és mennyezettel, gobelinekkel, velencei csillárokkal díszített, de az építészek képtelenek voltak befejezni a munkát eredeti tervek szerint, mert az új uralkodó, Nagy Katalin, az új építészeti divat csodálója, a neoklasszicizmus híve volt. Nagy Katalin a művészetek nagy támogatójaként kezdte el a műkincsgyűjtést és szervezett először kiállítást a Palota termeiben. A műveket eleinte a Téli Palota többi részétől elkülönített termekben, az úgynevezett remete-lakban őrizte. Ennek volt francia elnevezése: Hermitage.

1918-ban az épület egy része, majd 1922-ben a teljes Téli Palota az Ermitázs Múzeumé lett. Az Ermitázs épületében eleinte csak a cárok festmény-, szobor-, és gobelingyűjteményét állították ki. Nem volt látogatható. Az Ermitázs Múzeum több mint 4 millió darabos gyűjteménnyel rendelkezik, ebből nagyon kevés látható az 535 termes Téli Palotában, a többség raktárakban pihen. A múzeumban megtalálhatók az olasz reneszánsz, a holland barokk és francia mesterek alkotásai. Megnézhetjük a tróntermet, a cári hintót, ókori szobrokat, a felvilágosodás korából az európai festészet gyöngyszemeit. Közel 8000 nyugat-európai festmény díszíti a múzeum falait. A múzeumban jelenleg 365 helyiségben és falain közel 2,5 millió képzőművészeti alkotás található. A múzeum állandó kiállításai a világ minden részéről mintegy 2-3 millió látogatót  vonzanak évente. Az épület, vagyis az Ermitázs a világörökség része.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.