Főoldal » Templomkocsmák

Templomkocsmák

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bevallom, ez a bejegyzés sokkal inkább érdekessége miatt került ebbe a blogba, semmint a bemutatásra kerülő „műintézmények” különleges szépsége okán. Kétségtelen azonban, hogy az épületek és berendezésük nem nélkülözik a szépséget sem.

Az alább bemutatásra kerülő egyházi épületek jelenlegi funkciója kis hazánk polgárainak egy részében minden bizonnyal megütközést kelt, ám a „Lajtán túl” koránt sem ritka jelenség, amikor az eredetileg ájtatosságnak helyet biztosító intézmény – egyfajta profilváltás eredményeként – világi tevékenységek helyszínévé válik.

Ennek oka többféle is lehet, ám leginkább az eredeti funkció betöltéséhez szükséges anyagiak hiányára vezethető vissza. Magyarán, a helyi közösség már nem tudott annyi pénzt összeadni, amennyi az épület fenntartásához szükségeltetett volna, így az egyház – úgymond – „piacra dobta” az épületet.

Így történhetett, hogy a korábban templomként, katedrálisként „üzemelő” épületek lakóházzá, könyvtárrá, áruházzá, ne adj’ isten vendéglátó egységgé alakultak. Alább a galériában egy-egy londoni (O’Neill’s, Muswell Hill & Hornsey) és dublini (St. Mary’s Church) átalakulás képeit lehet megtekinteni.

Hogy kis hazánkban sem példa nélküli a dolog, annak érzékeltetésére a fentebb nevezett képek társaságában megtekinthető a Sopron-közeli Brennbergbánya Szent Borbála temploma, melyben – országunkban egyedüliként – egy épületen belül kapott helyet a söntéspult és az oltár. Vélhetően abban is egyedi a templom, hogy ajtaját a templomszolga helyett mindennap a kocsmáros nyitja ki.

Úgy tűnik békében megfér egymás mellett a két tevékenység, bár az atya még egyetlen egyszer sem tette be a lábát temploma kocsmát rejtő hátsó fertályába.

Képek: 2.-4. London, 5.-7. Dublin, 8,-10. Brennbergbánya

Képek forrásai: norwegianeye.blogspot.com, flickr.com, excelenglish.co.uk, mymuswell.com, openbuildings.com, virtualvisitordublin.com, barsknos.deviantart.com, wikimapia.org, indafoto.hu, wordpress.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.