Főoldal » Természeti csoda az osztrák Alpokban

Természeti csoda az osztrák Alpokban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az osztrák Alpok bővelkedik szebbnél szebb kiépített, könnyen bejárható kanyonokban. Talán az egyik ilyen leglátványosabb kanyon a Liechtensteinklamm. Amellett, hogy az egyik legszebb, a legmélyebb és leghosszabb szoros is az Alpokban.

Az utolsó jégkorszak idején akár 3 km hosszú gleccserek is borították az itteni völgyeket. A jég visszahúzódásával kisebb oldalsó völgyeket hagyott hátra a gleccser. A tomboló Grossarl folyó évezredek alatt vájta egyre mélyebbre a kanyont. Így majdnem 300 méter mély szurdok jött létre.

A helyi Alpesi Természetjáró Klub tagjai 1875-ben járták be először teljes hosszában. Mivel a helyi természetjáróknak és lakosoknak nem volt pénze az útvonal kiépítésére, ezért II. Johann Liechtenstein herceg adományozott erre a célra egy nagyobb összeget.

Így a nagy nyilvánosság előtt is megnyílhatott ez a természeti csoda 1876-ban. A herceg tiszteletére nevezték el tehát Liechtensteinklammnak.

II. Johann Liechtenstein herceg az egyik legbefolyásosabb oszták nemesi család sarja. Hatalmas vagyona ellenére puritán és magányos életvitelt folytatott. Nagyszabású cselekedetei miatt Ausztria szerte megbecsülésnek örvendett.

Különlegessége, hogy dél körül a napsugarak behatolnak a kanyon mélyére, és a vízesésekről leomló csodálatos szitáló ködöt megvilágítva szivárványjátékot játszik a nap fénye. Egyes részein annyira összeszűkül, hogy az égbolt csak távoli keskeny kék csíknak látszódik.

A természeti csodához egy monda is kapcsolódik, mely szerint: egy közelben élő kovács felajánlotta a lányát az ördögnek, ha az a háza elé vezeti a gasteini források vizét. A feltétel azonban az volt, hogy mire a kakas reggel megszólal, itt legyen a víz. A kovács felesége azonban véget akart vetni férje mohóságának, így éjszaka bedugta pár percre a kakast a kútba, aki ijedtében megszólalt. Az ördög – félúton hallván, hogy elkésett – mérgében olyan mélyre taszította a vizet, hogy azt senki ne érhesse el.

Ajánlott felszerelés: túracipő, túrabakancs, esőkabát. A kanyonban nyáron is jó pár fokkal hűvösebb lehet. Az útvonal rendkívül jól kiépített, fizikai megterhelést nem igényel.

Nyitvatartás: május 1-től szeptember 30-ig: 8-18 óráig. Október 1-től október végéig (amíg az időjárás engedi) 9-16 óra között.

Forrás: www.turazzvelunk.hu

Képek:www.arcinfo.hu,www.projekt-europa.at,www.andreasresch.deviantart.com

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?