Főoldal » Tintin kalandjai a Belga Képregény Múzeumban

Tintin kalandjai a Belga Képregény Múzeumban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Brüsszelnek számos értékes és érdekes múzeuma van, olyanok, mint például a Musée de la Dynastie, a Királyi Szépművészeti Múzeum, a Brüsszeli Művészeti és Történeti Múzeum, a Musée Charlier, a Filmművészeti Múzeum, a Belga Csokoládék Háza, a Csipkemúzeum, vagy az Autóvilág Múzeum.

Nem kis feladat volt kiemelni egyet a sok izgalmas múzeum közül. A választásom a Belga Képregény Múzeumra esett, mely Európa egyetlen képregény múzeuma, ami egy szecessziós stílusú épületben található.

A lenyűgöző épületet az 1900-as évek elején Victor Horta, a híres belga szecessziós építész tervezte egy textilgyár raktárának. A cég a hetvenes években tönkrement, a belga állam védte meg az épületet a pusztulástól. Eközben Hergé (eredeti nevén Georges Rémi, belga képregényrajzoló) egyik kollégája, Guy Dessiay azon dolgozott, hogy összehozzon egy múzeumot a műfaj nagy alkotóinak. A két szál a nyolcvanas években ért össze: az állam ingyen a múzeum rendelkezésére bocsátotta az épületet. 1989-ben maga Baudouin király nyitotta meg a kiállítást. Az öt állandó kiállítás mellett évente kb. 6-8 időszakos kiállítást is meg lehet nézni.

Az állandó kiállítások egyike a képregény kultúrtörténetét mutatja be, főhőse Tintin. A Hergé által megálmodott és megrajzolt Tintin utazó riporter kalandjai először 1929-ben jelentek meg nyomtatásban. Összesen 24 eredeti képregénykötetében Tintin Afrikától Dél-Amerikáig bebarangolta az egész világot, sőt Hergé rajzaival még a Holdra is eljutott. Tintin kalandjait legalább hatvan nyelvre lefordították, összesen közel 250 millió példányban adták ki. A rendszerváltás és az internet megjelenése óta Tintin népszerűsége egyre nőtt a kelet-európai országokban is. A Tintin-imádatot pedig valószínűleg csak fokozni fogja Spielberg 3D-s rajzfilmje, melyet a hazai mozikban november 3-án mutattak be Tintin kalandjai címmel. 

Egy másik állandó kiállításon teljeskörű képregényművészet bontakozik ki a múzeum látogatói előtt:  sci-fi, vadnyugati,  krimi és politikai témakörben egyaránt. Természetesen az olyan gyermek-képregények, mint például a Hupikék törpikék sem maradhattak ki a múzeumi darabok közül. 

Manapság évente 200 ezer látogatója van a múzeumnak, ebből, illetve a múzeumban található étterem és képregénybolt bérleti díjából, rendezvényekből tartják fent magukat.  

A múzeum hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között nyitva tart. A belépő gyerekeknek 3 € , felnőtteknek 7,50 €, nyugdíjasoknak: 5,50 €, csoportoknak 15 főtől/5,50 €. 

Még több információ a múzeum angol, német, francia, holland nyelvű honlapján olvasható. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.