Főoldal » Top 10 látnivaló – PERU

Top 10 látnivaló – PERU

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Inkaország”, és egyúttal egész Dél-Amerika legütősebb látnivalója kétségkívül a nemrégiben a „Világ 7 új csodája” közé beválogatott Machu Picchu. Ezen túl is rengeteg minden kapcsolódik itt a letűnt indián kultúrához, ám nem csak erről szól ez a gyönyörű, misztikus vidék. Az ide látogatót épp úgy elvarázsolják az Andok lenyűgöző hegyláncai, a félelmetes szurdokok és sivatagok, az őserdő és a különleges hangulatú városok.

Lássunk egy szubjektív tízes listát a kihagyhatatlan látnivalókról:

Machu Picchu – Cuzcótól északnyugatra magasodik Peru történelmi szentélye. A város hibátlanul illeszkedő vörös gránittömbökből rakott robusztus falait kötőanyag nélkül húzták fel. Legszentebb pontja az Intihuatana (Naptemplom). Az ide látogató mondhatni a fellegekben jár, hiszen a romváros gyakran fürdik felhőben és ködben.

Titicaca – a világ legmagasabban fekvő (3.856 m) hajózható tava Peru és Bolívia határán. Impozáns méretei: 195 kilométer hosszú, átlagos szélessége 50 kilométer, területe mintegy 8.000 km². Legnépszerűbbek úszó szigetei: az Uros, a Taquile és az Amantani. A mesterséges szigeteket nádból fonták s rakták össze az uros indiánok, és időről-időre újabb rétegeket fektetnek rá.

Colcakanyon – Arequipa városától 160 kilométernyire húzódik a világ legmélyebb kanyonja (3.500 m). Nagy része járhatatlan, a turisták csak a peremen található kilátókat járják végig, amelyek felett optimális esetben kondorkeselyűk köröznek. Colcának egyébként azokat a kanyon és a völgy szikláiban látható kisebb üregeket nevezték, amelyekben az inkák többnyire ételt tároltak, de ide temették a fontos személyeket is.

Arequipa – Peru déli csücskén, az Andok hegyei között emelkedik a Fehér Város. A hósapkával borított vulkán, El Misti árnyékában fekvő település becenevét a gyöngyházfényű, fehér vulkanikus kőzetből épített, meseszép épületeiről kapta, melyek közül a legszebb a katedrális, a leghíresebb pedig a Santa Catalina kolostor, amelyet 1580-ban egy gazdag özvegy alapított, és a kezdetekben korántsem istenfélő apácák lakták.

Inkaösvény – Dél-Amerika legismertebb és legnépszerűbb gyalogtúra útvonala. A túra 2.600 m magasan kezdődik Chilka település után. Előbb a Rio Cusichaca folyó mellett halad, majd átvezet a 4.198 m magas Warmiwanusqahágón, melyről leereszkedik a Rio Pacamayo (Napfelkelte folyó) völgyébe. Érinti Runku Raqay inka romjait, majd a Runku Raqay-hágón (3.998 m) áthaladva Sayaq Marka („Elérhetetlen város“) maradványait. A túra harmadik hágóján (Phuyupatamarca) túljutva hamarosan megérkezik a Winay Wayna egészen egyedülálló építészeti remekművéhez (a magasból szemlélve a település egy repülő madár alakját idézi), és innen már csak egy rövid séta a Machu Picchu.

Nazca vonalak – Peru egy félreeső vidékén csak a magasból felismerhető gigantikus mértani alakzatok és monumentális állatfigurák rajzai láthatók a Pampas de Jumana-fennsíkon. Az állatfigurák közös jellemzője, hogy egyetlen, önmagát sehol nem metsző vonalból állnak. Számos elmélet próbálja megmagyarázni, mit is ábrázolnak, és miért rajzolták őket. Valódi rendeltetésük máig megfejtetlen.

Chan Chan – Dél-Amerika legnagyobb prekolumbián városromja, az egykori Csimu Királyság fővárosa Peru északi részén. Virágkorában (a 15. században) több tízezren lakták. A szárított agyag, melyből épült nem tud dacolni az idővel; a városromok a szél és a víz romboló hatása miatt mállanak. 1986 óta része a világörökségnek.

Cuzco – Az inkák központja volt, ez hangulatán még ma is érződik. Székesegyháza és a La Merced templom a spanyol építészet gyöngyszemei. A Sacsayhuamani erőd is remekbe szabott inka építmény volt egykor, a puma fejét formázta. A spanyolok egyenként hordták el a köveit, hogy templomaikat, kormányépületeiket és a gazdagok házait felépítsék belőlük. Csak azok a kövek maradtak, amelyek túl nagyok voltak ahhoz, hogy egyszerűen elmozdítsák.

Gocta-vízesés – Csak 2002-ben fedezték fel az őserdő mélyén, nehezen megközelíthető vidéken rejtőző közel 800 méter magasból lezúduló zuhatagot. Peruban találjuk még a világ harmadik legmagasabb vízesését (914 m), mely a Cataratas las Tres Hermanas („Három Nővér vízesés”) nevet viseli, de figyelemre méltó az Amazonas tartományban található, lépcsőzetes szerkezetű, 4 elkülöníthető vízesésből álló Catarata Yumbilla (896 m) is.

Moray – Cuzco közelében található az inka tudás rég elfeledett tárháza. Olyan, mint egy amfiteátrum, de itt nem színielőadásokat tartottak a nép szórakoztatására, annál sokkal keményebb munka folyt. Kísérleti helyszín volt ez, ahol növényeket teszteltek. A lépcsőzetes felépítésnek köszönhetően különböző mikroklimatikus viszonyokat hoztak létre, így vizsgálván, hogyan reagálnak a növények a hőmérséklet változásra.

Képek: 1. Machu Picchu, 2.-3. Titicaca-tó, 4.-5. Colca kanyon, 6.-8. Arequipa, 9.-10. Inka-ösvény, 11. Nazca vonalak, 12. Chan Chan, 13.-14. Cuzco, 15. Gocta-vízesés, 16. Moray

Képek forrásai: tumblr.com, toptravellists.net, splendid-perutours.com, commons.wikimedia.org, peruopentours.com, peruturismotop.com, laurenpiro.tumblr.com, travel.eldorado-travel.com, mapitrekpeu.blogspot.com, summitpost.org, bellaremyphotgraphy.com, guyperutravel.com, aimperu.blogspot.com, ridemonkey.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.