Főoldal » Topkapi Szeráj – Isztambul

Topkapi Szeráj – Isztambul

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

1453-ban II. Mehmed szultán elfoglalta Konstantinápolyt, amely a több mint 1100 éve fennálló Bizánci Birodalom bukásához vezetett. a győzelem után a szultán idehelyezte székhelyét és rögtön hozzáfogott a szultáni palota felépítéséhez, hiszen szükség volt egy méltó rezidenciára.

A Topkapi palota közel 5 évszázadon keresztül szolgált a szultánok lakhelyeként, ill. az Oszmán Birodalom központjaként. A palotát többször átalakították és bővítették. Szulejmán szultán idején, majd a 16. sz. végén, ill. a 17. században esett át nagyobb átalakításokon.

Az Aranyszarv-öböl és a Márványtenger által körülölelt félszigeten, az ún. Szeráj-csúcson áll, ahonnan pompás kilátás nyílik a Boszporuszra. Eredetileg „Új Palota” volt a neve. A Topkapi elnevezést a 18. században kezdték el használni. A szó jelentése „ágyúkapu”, a palotát, ill. szerájt az akkoriban ott található ágyúöntödéről nevezték el.

A valóságban nem egy épületről van szó, inkább egy hatalmas „palotavárosról”. Volt olyan időszak, amikor az épületegyüttesben 40.000 ember élt. A palotát erődített falakkal vették körül, amelyhez 28 torony csatlakozott.

A Topkapi Szeráj ma múzeumként működik.

Az első kapun belépve az Előudvarra jutunk. Itt volt valamikor a janicsárok kaszárnyája, az udvartartás személyzetének a helyiségei, istállók. Az udvar parádék színhelyeként is szolgált.

Duplatornyos kapun keresztül jutunk a második udvarba, amelynek a keleti oldalán volt egy hatalmas konyha, a nyugati oldalon pedig a szultán testőrsége székelt. Ebben az udvarban fogadták gyakran a külföldi követeket és prominens látogatókat, itt találhatók a reprezentatív helyiségek. Itt volt a díván – a birodalmi tanács terme és a kincseskamra.

A harmadik udvar a trónteremnek adott otthont. Ez volt a leghatalmasabb terem a szerájban. A kapu két oldalán voltak az iskolai helyiségek, ahol a fehér eunuchok oktatták az ifjakat, akiknek szerepet szántak a birodalom politikájában.

A palota nyugati részén volt a hárem, ahová csak a szultáni család tagjai, a szultán utódai, valamint a szolgáló személyzet tehette be a lábát. Itt éltek a szultán feleségei, az édesanyja a valide szultána, és számos szolga és rabszolga. A kis hercegeket itt nevelték és oktatták. Ez a fekete eunuchok feladata volt.

A labirintusszerű háremben kb. 300 helyiség található és számos belső udvar.

A háremet folyosó kötötte össze a szultán tróntermével, amely a palota legnagyobb és az egyik legpompásabb terme volt. Ez egyben a szultán privát fogadóterme is volt és a családi ünnepeket is itt rendezték.

A háremhölgyek is képzésben részesültek, etikettet, táncot, zenét és még sok más művészetet és tudományt tanultak itt.

Ha a szultán egy háremhölgyet kiválasztott és vele töltötte az éjszakát, akkor a hölgy előléphetett és odaliszk lett, s ezáltal jogosulttá vált saját szobára. S ha a kiválasztottnak oly szerencséje volt, hogy utóddal ajándékozhatta meg az uralkodót, akkor esélyessé vált arra is, hogy a feleségek közé kerül. Nekik jó sorsuk volt, pompa és gazdagság vette őket körül, de „aranykalitkában” éltek, a hölgyek mellett a kis hercegek és hercegnők is.

A negyedik udvar ad otthont a teraszosan kiképzett kertnek és gyönyörűséges parknak. tulipánok, szőlőskertek, gyümölcsösök pompáztak itt pazarul díszített szökőkutakkal és pavilonokkal.

A Topkapi Szerájban virtuális túrát tehetünk az alábbi link segítségével:

http://www.360tr.com/topkapi/english/

 Az alábbi cikk alapján írtam:

http://www.tuerkenbeute.de/kun/kun_leb/Topkapi_de.php

 Fotók: Creative Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/Topkapi

1. A palota bejárata

2. A második udvar tornyos kapuja

3. Fogadóterem a harmadik udvarban

4. Díszes kút a harmadik udvarban

5. Rózsakert

6. A fekete eunuchok udvara a hárem épületcsoportjában

7. Valide szultána apartmanjai

8. Fogadóterem a háremben

9. Bejárat a birodalmi gyűlés termébe

Címkép: Isztambuli képeslap 1900-ból

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.