Főoldal » Történelem, kultúra, sport a vendéglátás környezetében Európa Kulturális Fővárosában – interjú Szirényi Andreával –

Történelem, kultúra, sport a vendéglátás környezetében Európa Kulturális Fővárosában – interjú Szirényi Andreával –

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Baranya megye székhelyét gyakran választják úti célul a pihenni, kikapcsolódni vágyók a történelem ma is élő nyomait kutatók, a kultúra és a természet szerelmesei. Céljaiknak, igényeiknek megfelelően választanak maguknak a szálláshelyek kínálatából. Egy hotel megnevezésében a wellness kifejezés már talán megszokottá vált, ami viszont megragadott, az a hotel és a sport összekapcsolódása. Ennek okán beszélgetek Szirényi Andreával, a Hotel Makár**** Sport & Wellness igazgatónőjével.

– Nemrégiben nyitotta meg újra kapuit Pécsett, a felújított és átalakított szálloda.  Mikor vehették birtokukba a vendégek?

– A felújítások 2009. őszén kezdődtek. Az átépítés alatt azonban a régi szárnyegységekkel, 24 szobával működött a szálloda. Idén nyáron, július 4-én birtokukba vehették a vendégek a teljes komplexumot. A „született július 4-én” a hotel újjászületését jelentette ebben az esetben.

 – Ha jól tudom, akkor az átalakulás nyomán a szálloda besorolása is változott. Minek köszönhető a csillagok számának növekedése? Mit tapasztal a visszatérő vendég?

– A szálloda fejlesztése során az üzemeltető azon kívül, hogy az előírásoknak (alapterület, felszerelés, összkép) is maradéktalanul eleget téve 36 db 4* superior szobát épített, a szolgáltatások mennyiségét és minőségét is fejlesztette. A 2000 m2 –es tenisz csarnok egy profi PROFLEX borítást kapott. A sport szolgáltatások köre bővült még egy új fitneszteremmel, beltéri medencével, ahol aquafitnesz órákkal, babaúszással, AquaNatal (szülés-előkészítő vízi mozgásforma kismamáknak) tanfolyammal várjuk a hozzánk látogatókat.

Szolgáltatásainkat próbáljuk beépíteni és forgatni is csomagjainkba. Egy-egy csomag esetében választási lehetőséget is kínálunk a Vendégnek, hogy eldönthesse, mit is szeretne igénybe venni, így azt kapja, amire leginkább vágyik.

– A wellness, mint életforma lassan a mindennapjaink részévé válik és a pihenést, feltöltődést már nehezen tudjuk elképzelni nélküle. A hotelek ajánlatait nézegetve megállapítható, hogy alapvetően nagy különbségek nincsenek a szolgáltatások palettáján, mégis mintha mindegyikben sejtenék valami pluszt, valamit, ami az adott hely képmását tükrözi. Van-e a wellness részlegben igazán „Makáros” jellegzetesség?

– Talán az, hogy 1-2 óra fárasztó, de jóleső squash, tenisz, jogging után tényleg felüdülést jelent úszni pár hosszt a medencében, majd méregteleníteni a szaunában és átmasszíroztatni megfáradt testünket. Azt is mondhatnánk, hogy kettő az egyben, mert itt minden kényeztetést megadhatunk magunknak.

– A szálloda fő profilja – ahogy a nevében is olvasható – a sport. Jelentőségét, élettani hatásait ismerjük. Jó esetben gyakoroljuk is valamilyen formában. Milyen indíttatásból esett a választás egy sportszálloda kialakítására?

– A tulajdonosok esetében ez családi hagyomány. Még az ő szüleiktől indult ez az óriási sport szeretett. Gyerekkoruk óta sportolnak, még a mai napig is, heti 4-5 alkalommal, ami a munkájuk és elfoglaltságaik mellett igazán irigylésre méltó és követendőpélda.  Talán nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy elsősorban a tenisz élvez elsőbbséget. Először kezdték 3 pályával és most összesen 3 fedett és 4 vörös salakos szabadtéri pálya van. Az igényekhez igazítjuk fejlesztéseinket.

– Az utazók úti célt választanak és a kínálatból megkeresik hozzá az érdeklődési körüknek megfelelő szálláshelyet. Ebben a szállodában napokat eltölthetnek úgy a vendégek, hogy pihenőidejüket a sportnak szentelik. Milyen lehetőségeket kínál a névtábla „sport” felirata?

– Nem sok olyan szálloda van, aki elmondhatja, hogy olyan sok mozgásformát kínál, mint mi. Tenisz, squash, bowling, többféle aerobik óra, cardio- és erőgépek a fitneszteremben, aquafitnesz, babaúszás, nordic walking, reggeli jóga.  Csak tudni kell élni vele!

– A Világörökség városában, Európa kulturális fővárosában járunk. A „hely szelleme” adott és akarva-akaratlan meghatározó. Ennek értelmében milyen módon kapcsolódik be a szálloda a város érverésébe?

– Számos kombinált jegyet biztosítunk Vendégeinknek, hogy itt tartózkodásukat a történelem és kultúra remekeinek megtekintésével is kiegészítsék és élményben és szép emlékkel gazdagon térjenek haza és mondják el szomszédjaiknak, hogy Pécs megér egy misét. Kínálatunk összeállításánál figyelembe vesszük a város és környékének programajánlatait is.

– A szállóvendégek listáját tekintve jellemző-e az életkor, a nemek, a magyar- és külföldi turisták jelenléte és aránya? Beszélhetünk-e kategorikusan „egy bizonyos” körről?

Elég összetett a vendégkör. Egyelőre a külföldi Vendégek nem fordulnak meg túl nagy számban, csak ha a városban nemzetközi rendezvények vannak. Főleg a csoportokat hiányolom, de az eddigi 24 szobával nem is volt alkalmas a hotel csoport fogadásra. A jövőben azon kell dolgoznom, hogy a szomszédos országok nagyvárosaiból buszos kiránduló csoportokat vonzzunk ide. Belföldről nyáron sok volt a családos Vendégünk, de ahogy elkezdődött az iskola ők inkább a hétvégére koncentrálódnak. A hét eleje a corporate forgalomé.

– Az átalakításnak, a bővülésnek és a szépülésnek láthatóak-e már valamilyen formában az eredményei? 

– A szállás átlagárunk és az 1 szobára eső bevételünk is nőtt, ami szép eredmény. A KSH és a helyi turisztikai hivatalok szerint idén Dél-Dunántúlon a kereskedelmi szálláshelyek látogatottsága 20%-val csökkent. A mienk eddig stagnál, így ezt is jó eredménynek tartom.

– Mindnyájan érezzük megváltozott életünk felgyorsult ritmusát, a napi rutin hatásait, melyekhez szabadidős szokásainkat is kissé át kellett szabni. Véleménye szerint ebben a „szabóműhelyben” kisebb vagy nagyobb kabát készült-e a sport számára?

– Ebben a kérdésben kissé csalódott vagyok. A magyar ember jellemző – a kivétel persze erősíti a szabályt -, hogy nem nevezhető túl aktívnak. Nem sportolnak rendszeresen és általában nem azért utaznak, hogy a sport töltse ki a pihenőidejük nagy részét. A wellness szolgáltatás még mindig listavezető. Azt reméltük titkon, hogy sokkal nagyobb vonzerőt fog jelenteni a sportszolgáltatás, mint az aktív pihenés egy egészséges és valóban „gondűző” tevékenysége.

– Végezetül szeretnék egy kicsit a jövőbe tekinteni. A továbbélésnek vannak lehetőségei, melyek a realitás talaján állnak, valamelyest kiszámíthatóak. Van azonban egy kézzel megfoghatatlan faktor, az álmok és a vágyak világában. Miről álmodik egy sport- és wellness hotel igazgatónője a szálloda jövőjét illetően?

– Azt szokták mondani, hogy merjünk nagyot álmodni.

A legnagyobb álmom – gyorsan hozzáteszem, nincs köze a realitáshoz -, a velencei szálloda átlagár, mely nettó 278 EUR.  Mivel nem az álmok világában élünk, szálljunk le ismét a földre. Ha számokról beszélünk, akkor a prágai vagy bécsi átlaggal is nagyon elégedett lennék: ami kihasználtságban 63 és70%-t és átlagárban nettó 73 és 95 EUR-t jelentene. Ez fényévnyire van a mai magyar átlagtól, pedig semmivel sem csúnyább a mi hazánk, mint az övék. De leginkább annak örülnék, ha a jövőben azt mondanák a Vendégek, hogy a Hotel Makárba megyünk, és mellesleg megnézzük azt a gyönyörű várost is, mely körülötte van.

A beszélgetés végén úgy érzem, hogy jó helyen jártam. Abban a világban, mely hangulatában, eszközeivel és szolgáltatásaival hamarosan kerekké válik. Bízom abban, hogy egyre többen szeretnék majd a pihenés napjait az egészségük megóvásának érdekében eltölteni és felismerik a mozgás örömszerző szerepét és az általa elérhető valódi felszabadultság érzését. Egy optimista vezetővel beszélgettem, aki véleményem szerint ismeri a jelenlegi tényeket, de – bölcsen – nem hajlandó tudomást venni róluk. Kitartása és hite meghozza a gyümölcsét.

F.Óvári Edit

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.