Főoldal » Toszkán varázslat – San Gimignano

Toszkán varázslat – San Gimignano

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Időutazás – Vissza a középkorba!


Közeledve a városhoz jellegzetes toszkán tájon keresztül haladunk. Nem lehet betelni a képpel, leírni szavakkal szinte lehetetlen. Látni kell.

Amint megérkezünk San Gimignanóba, úgy érezzük, hogy visszamentünk az időben több száz évvel, egészen a 14. századig. Középkori zordon falak, mégis méltóságteljes, varázslatos a város, a tornyok városa világörökségi helyszín.

A felhők felé nyújtózkodó megmaradt 13 torony szinte vonzza a szemeket, hogy az ég felé tekintsenek. Egykoron csaknem 70 torony állt a városban, mint az előkelő családok gazdagságának a jelképe, mint védelmi építmény, mint a középkori olasz városok jellegzetessége.

A középkori falak és tornyok véres és nehéz történelmi időszakra emlékeztetnek. Az ott élő előkelő és nemesi családok viszálykodásait őrzik, úgymint ahogy ez sok-sok olasz városban volt. Akkoriban városállamok voltak, a városok küzdelemben álltak más városokkal, de egy-egy városon belül is kegyetlen viszálykodások folytak.

De vajon kinek köszönhetjük, hogy ez a város ilyen szépen megőrizte középkori hangulatát és 13 középkori tornyát. A városatyák 1626-ban rendeletben szabályozták a még meglévő tornyok védelmét. Bizony, 1626-ban. Abban az időben, amikor még szinte sehol nem törekedtek a történelmi kincsek megőrzésére.

A város neve Gimignano püspökre és Attila hunjaira vezethető vissza. Ugyanis a püspök megvédte a várost Attila pusztító hadaitól.

A város főtere a Piazza della Cisterna. A tér közelében látható a legtöbb torony. A téren áll a városháza, amelynek két tornya a legmagasabb, 54 és 51 méter magasak.  A családok a városháza tornyánál csak alacsonyabbat építhettek. A városháza tornyát senki nem szárnyalhatta túl.

A városháza termeiben Dante is járt, beszédet tartott 1300-ban. Ma múzeumként működik.

Ha megcsodáltuk a ciszternáról elnevezett főteret, a szomszédságában áll a Dóm-tér, amely szintén elkápráztatja a látogatót és a 13. századi Dómot is mindenképpen meg kell látogatni.

Nehéz a várost szavakba foglalni, nehéz szavakkal a valóságot visszaadni, ezért álljanak itt a képek, hogy elképzelhessük a 14. századi várost.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.