Főoldal » Toszkán varázslat – Toszkán szigetek – Elba

Toszkán varázslat – Toszkán szigetek – Elba

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A legnagyobb toszkán sziget Elba, amelynek nevét Napóleon által ismerte meg az egész világ. Villája ma is az egyik leglátogatottabb úti cél Elba szigetén, de be kell vallani, hogy ha Napóleon villája nem itt lenne, akkor is érdemes lenne megcsodálni a szigetet.

Porto di Piombino kikötőjéből hagyjuk el a szárazföldet, hogy komppal átkeljünk a szigetre. Az egyórás út minden pillanata emlékezetes, a tenger, itt-ott kisebb nagyobb szigetek a láthatáron, a távolban egy fehér vitorla, sirályok játéka, kirándulók, turisták, fotósok paradicsoma.

 Nagy a forgalom a tengeren, kompok, szárnyas hajók, jönnek, mennek, Torremar, Moby Dick és társai. Ahogy közeledünk Portoferraio kikötőjébe a város egyre tisztábban rajzolódik ki szemünk előtt, először a földnyelven álló világítótorony, majd a várost egykor védő falak, vitorláskikötő, majd a színes házak. Napóleon nyomában járunk, ő is itt kötött ki, amikor Elba szigetére érkezett. A kikötőből busszal indulunk tovább Napóleon híres villájához, édes száműzetésének színhelyére. Hát bizony nem volt rossz dolga itt, mégsem volt elégedett. Csodás mediterrán táj, buja növényzet, virágkoronában pompázó azáleák, rododendronok ölelik körül Napóleon kastélyát. A sziget több mint 40 orchidea fajnak ad otthont.  Csodás panoráma nyílik a villa teraszáról a tengerre, a kikötőre és a városra.

A Villa Napoleone San Martino szép épülete elhanyagolt állapotban látható, Napóleon már biztosan elrendelte volna a felújítását. A kiállítása is hiányos, korábban a berendezése teljesebb volt. Napóleon közel 10 hónapot töltött itt száműzetésben méltóságát megőrizve, szorgalmasan dolgozva a sziget gazdasági fellendülésén és mindezt sikerrel is. Senki sem gondolta, hogy meg fog szökni „aranyozott börtönéből”, hogy visszatérjen Európába és még egyszer megpróbálkozzon átvenni a világ fölötti uralmat. Ez lett a veszte, mivel a Waterloo-i csata után a távoli Szent-Ilona szigetére száműzték, nehogy megint visszatérjen.

Elba szigete a Tirrén-tengerben a Toszkán-szigetek Nemzeti Park része. Hegyes vidék, legmagasabb pontja az 1018 méter magas Mount Cappane. Ércekben gazdag hegyvidék, innen ered Portoferraio az ősi „vaskikötő” neve. A sziget területe 530 km2. Fővárosunk, Budapest éppen el is férne rajta.

A sziget a vízi sportok szerelmeseinek is igazi paradicsoma.

Porto Azzuróban Bányamúzeum és Ásványkiállítás hív kalandra. Bányavasúttal a hegy gyomrába útközben csodás ásványi alakzatokat megcsodálva folytatjuk utunkat, majd élvezzük a város és a tenger hangulatát, sugárzását megpihenve egy kávézóban. A szépséges tengerparti város békés atmoszféráján az egykori várbörtön ma is őrködik.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.